- I lys av både historien og utviklingen er vi enig om at fiskeri- og sjømathavnene ikke har fått den behandlingen og oppmerksomheten de fortjener, sier Trond Davidsen, viseadministrerende direktør i Sjømat Norge, i en pressemelding.

Vil ha utvalg

Organisasjonene som har skrevet under på oppropet mener det er behov for en utredning av fremtidens fiskerihavner samt mer penger. De krever at det settes ned et utvalg snarest.

De viser til behov for landstrøm, ferskvann og gode systemer for avfall. Kaier, moloer og flytebrygger fremheves også.

– Dette handler om mye mer enn hvem som har det økonomiske ansvaret til fiskeri- og sjømathavnene, uttaler direktør Kjell-Olav Gammelsæter, i en pressemelding fra Norske Havner.

Viktig fiskerinæring

Organisasjonene peker på den sterke utviklingen i sjømatnæringene.

– Næringen har en differensiert fiskeflåte med 6000 fartøy som kommer til land med store mengder høykvalitets sjømat til en betydelig videreforedlings- og eksportindustri. Flåten omfatter alt fra sjarken med den lokale fiskeren til større fangstfartøyer som opererer både i nasjonale og internasjonale farvann. Denne næringen er viktig for Norge, sier daglig leder i Norges Kystfiskarlag, Annsofie Kristiansen, i meldingen.