Den danske fiskerimilliardæren Henning Kjeldsen ønsker å bygge seg opp på fiskeri i Norge. En dom i en straffesak i Danmark gjør imidlertid at Fiskeridirektoratet setter ned foten for Kjeldsens planer, viser dokumenter Fiskeribladet har fått innsyn i.

Ugyldig og grovt urimelig, sier Kjeldsens advokat Richard Bjerk som har klaget på vedtaket. Nå blir det opp til Nærings- og fiskeridepartementet å avgjøre om Kjeldsen får grønt lys eller ikke.

Lite fornøyd med rapportering

Langs kysten fisker småbåtene godt, mens i Norskehavet går makrelljakten tregt. Det er en kamp for de havgående båtene å få landet kvoten i norsk sone, før makrellen finner veien vestover. Og mens den norske makrellflåten sliter med å få fart i fangstene i norsk økonomisk sone, fiskes det nå makrell fra øverste hylle ved Island og Færøyene.

Kravet om sporing og rapportering fortsetter å provosere fiskerne. På Nor-Fishing nylig måtte fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen og Thord Monsen roe gemyttene da Rørvik-fisker Ulf Garstad raste mot rapporteringskravene.

Fiskeribladet traff fisker Alf Pettersen ved Brønnøy Fiskemottak denne uken. Han har stor forståelse for at mange begynner å bli lei. – De sporer oss over alt. Sikkert også når vi er på dass. Jeg vet ikke helt hva de skal med all informasjon, sier Pettersen.

Niser hos Økokrim

– Spøkelsesfiske en stor utfordring i Norge og oppdagelsesrisikoen er lav. Det truer miljøet og også dyrevelferden, sier politiadvokat Tone Strømsnes Olsen i Økokrim. I mars dro Sjøtjenesten opp garnlenker på et fiskefelt i Troms, som Fiskeridirektoratet mistenker kan ha stått i sjøen i månedsvis. Forholdet ble meldt til politiet. Nå har Økokrim overtatt saken og startet etterforskning.

Denne uken var det også premiere for NRKs dokudrama «Fiskerne». – Jeg håper serien gir et godt, realistisk, ærlig og ekte inntrykk av yrket, sier skipper Geir Rommetvedt til Fiskeribladet.

I helgen kan du blant annet lese om Vidar Sørensen på fiskeribladet.no. Han er en av tre yrkesaktive fiskere i Namdalseid. Sørensen satser på kreps, men det er likevel lofotfiske som er bærebjelken i driftsgrunnlaget hans.

Her har du forresten noen av de mest leste sakene denne uken: