Forrige uke mottok Fiskeridirektoratet tips om fangst av rømt oppdrettstorsk i Meløy kommune i Nordland. Fiskeribladet har snakket med fiskere i regionen som har fått torsk i garna rundt ti nautiske mil fra et oppdrettsanlegg i Meløy.

Norcord er eneste torskeoppdretter i nærheten. Etter dialog med Fiskeridirektoratet ble de kjent med rømt oppdrettstorsk i området og meldte inn om mulig rømming, som de er pliktig å gjøre etter Akvakulturdriftsforskriften paragraf 38, som sier: «Det skal straks meldes fra til Fiskeridirektoratet dersom det er kjennskap til at fisk rømmer, eller når mistanke om rømming foreligger, uavhengig av om fisken har rømt fra egne eller andres produksjonsenheter eller installasjoner eller fra transportenheter.»

Norcod har ikke besvart Intrafish/Fiskeribladets henvendelser i saken før i dag, onsdag. Nå svarer administrerende direktør Christian Riber at de føler seg trygg på egne rutiner.

Fant ikke hull

Intrafish har stilt følgende spørsmål til Norcod:

  • Hva gjør dere etter meldingen fra direktoratet?
  • Vet dere om det har rømt torsk fra dere?

Onsdag svarer administrerende direktør Christian Riber i en tekstmelding.

– Vi ble kontakt av Fiskeridirektoratet 12. januar siden de hadde fått melding om mulig fangst av oppdrettstorsk i samme område som vi har et anlegg, skriver Riber.

Etter dette la de inn melding om mulig rømming i nærheten. Dagen etterpå gikk Fiskeridirektoratet ut med melding om at de ønsket tips etter fangst av mulig oppdrettstorsk i nærheten.

– Vi følger alle regler og rutiner og har gode og hyppige kontroller av vårt utstyr. Først og fremst har vi konstant overvåking av alle våre merder gjennom vårt fôrsenter i Trondheim som sitter med kamera i alle merder. Deretter kommer vi til å ha ukentlige inspeksjoner av nøter med ROV i alle våre anlegg samt dykkerinspeksjoner fra eksterne aktører, sier Riber, og fortsetter:

– Vi føler oss derfor trygge på at våres prosedyrer mot rømming av fisk fra våre anlegg fungerer godt.

Han svarer ikke på om de vet om torsken stammer fra dem, men viser til at de 12. januar hentet inn eksterne dykkere fra Frøy til å kontrollere nøtene.

Dette er bilder av torsk fisker Lars-Gøran Ulriksen nylig fikk på garn rundt ti nautiske mil fra et oppdrettsanlegg i Meløy. Foto: Lars-Gøran Ulriksen

– Og de fant ingen skader på utstyret som kunne føre til rømming, sier han per sms til Intrafish.

Videre understreker han at dialogen med Fiskeridirektoratet har vært god hele veien. Han viser også videre til dem for ytterligere informasjon og uttalelser.

Riber opplyser at Norcod har hatt gjenfangstgarn på lokaliteten siden 12. januar:

– Vi har i løpet av de siste fem dagene fått fire sei i garnene, opplyser Riber.

Tatt prøver av fisken

Konstituert seksjonssjef for akvakulturtilsyn og veiledning i Fiskeridirektoratet, Leni Marie Lisæter, fortalte til Fiskeribladet tirsdag at de har tatt prøver av den rømte torsken og relevante anlegg som torsken kan komme fra for å forsøke å finne kilden.

– Vi har fått inn mange tips i saken og vi vurderer den fortløpende. Vi har denne saken prioritert siden vi fikk tips i forrige uke.

Videre skriver Lisæter at de følger saken som en rømming fra ukjent kilde og at de er åpne for at det kan være flere kilder torsken kommer fra.

Fratrekk på torskekvoten

Fiskeribladet snakket med fisker Lars-Gøran Ulriksen før helgen som meldte at etter nyttår har han fått nesten daglig det han mener er oppdrettstorsk i garnet i Meløy. Da meldte han samtidig at han håper at ikke oppdrettstorsken ble trukket fra på torskekvoten. Til det svarte Lisæter:

Fisker Lars-Gøran Ulriksen viser her torsk med rogn. Han hevder det er oppdrettstorsk. Foto: Privat

– Fiskerne får denne torsken til fratrekk på torskekvoten sin. I denne saken er det ingen som har meldt at de har hatt en rømming av torsk. Det er derfor ikke opprettet mottak av rømt oppdrettstorsk.

Om det er noen som melder at de har hatt rømming, så er det lovfestet at de skal opprette mottak.

– Da hadde torsken ikke gått på kvoten, men kunne vært innlevert med eventuelt den dusøren oppdretteren finner relevant, skriver Lisæter.