Det er ikke avdekket mange ulovligheter under årets vinterfiske etter torsk, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding. Og det til tross for at direktoratet har hatt større tilstedeværelse på sjø og land i år.

– Vi har gjennomført flere kontroller enn vi normalt gjør, og tilstedeværelsen har vært styrket. Det har vært relativt få avvik, sier seksjonssjef for kontroll André Heggstad i Fiskeridirektoratet region Nordland, i en pressemelding.

800 kontroller av fartøy

Det er totalt gjennomført nesten 1100 kontroller i forbindelse med landing av fisk i Nordland og Troms og Finnmark i løpet av kontrolloffensiven. I tillegg har Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste utført rundt 800 kontroller av fartøy på havet, der de fleste er knyttet til den lokale forskriften for Lofoten.

Kontrolloffensiven startet 2. februar og pågikk til og med uka etter påske i Lofoten, Vesterålen og Troms. Årets vinterfiske etter torsk er ikke avsluttet, og det pågår for tiden et intensivt fiske fra Sørøya til Nordkapp. Dette fisket blir også fulgt opp med jevne kontroller, opplyser direktoratet.

Inspektører fra alle regionene i Fiskeridirektoratet og alle tre fartøyene til Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste har deltatt i kontrolloffensiven. Kontrollene har vært utført hele døgnet. Også i år har vi hatt et godt samarbeid med Norges Råfisklag og Kystvakten

– Totalt har vi i år doblet tilstedeværelsen i prosent av landet kvantum sammenlignet med et normalår, sier Heggstad.

230 reaksjoner

Av til sammen nesten 2000 kontroller, har Fiskeridirektoratet funnet grunn til å reagere i ca 230 tilfeller. Reaksjonene har variert fra skriftlige veiledninger til overtredelsesgebyrer, inndragninger og anmeldelser. sju tilfeller har resultert i anmeldelser.

– Vi er fornøyde med gjennomføringen av årets kontrolloffensiv i vinterfisket, til tross for at vi har hatt en god del utfordringer knyttet til koronasituasjonen. Vi har måttet avlyse noen oppdrag og det har vært en del problemer i forbindelse med logistikk og forflytning av mannskap. Men resultatene er gode – omfattende kontroll og lite ulovligheter. Samarbeidet med fiskere og mottak har også vært bra og vi har registrert få konflikter mellom ulike redskapsgrupper og mellom fiskere og mottak, sier Heggstad.