I perioden 10. mai til 30. juni 2021 kommer seilingsleden mellom Stamsund og Ure i Lofoten til å være delvis stengt. Grunnen er at det da skal foregå forskning på vågehval, melder Forsvarets forskningsinstitutt i en pressemelding tirsdag.

Fange vågehval levende

Forskerne skal fange vågehval levende for å måle hørselsevnen deres, før den blir merket med satellittsender og sluppet fri igjen. Prosjektet er et internasjonalt samarbeid, opplyser instituttet.

Stenges med nøter

Seilingsleden mellom Stamsund og Ure stenges fysisk med nøter som er merket med lys og bøyer. Forskningsinstituttet advarer om at det vil medføre fare for skip å passere dem.

Tiltaket innebærer at det spennes opp not mellom Kvannholmen (posisjon B 68,098117N 13,812617Ø) og Brusen (posisjon A 68,101317N 13,838233Ø). Videre vil det bli fullstendig sperret mellom Kvannholmen og Æsøya, på både øst- og vestsiden, opplyses det.

Alternativ led

Når oppmerket led til Stamsund stenges vil det være mulig å benytte alternativ led, også for de største fartøyene som trafikkerer her. Men det er fullt mulig å bevege seg rundt det avstengte området, påpeker instituttet.