Det opplyser Fiskeridirektoratet i en pressemelding fredag.

Sammen med Kystvakten har de nemlig kontrollert hummerfisket i sør. Og det viste seg at mange hadde levende hummer oppbevart i samleteiner i sjøen, i det som er fredningstiden for hummer. Etter en kontroll gjennomført 2-6. desember fra Øygarden til Tysnes, resulterte det i 30 anmeldelser, mange beslag - og 113 hummere ble satt ut igjen.

Hummerfisket er svært populært - og hos noen står kanskje hummeren på julemenyen. Direktoratet mener derfor at mange ser muligheten til å oppbevare hummer i samleteiner før jul.

– Det er da avgjørende at folk melder fra til Fiskeridirektoratet om hvor mange hummere de har stående i samleteiner og hvor disse er lokalisert. Manglende innmelding vil ved kontroll føre til beslag av samleteiner og at hummerne i teina blir satt ut i sjøen. Slike saker blir anmeldt og medfører ofte store bøter, sier seniorinspektør Wenche Johannessen i Fiskeridirektoratet i meldingen.

Tidligere denne uken kom det frem at Bjørnafjorden-ordfører Terje Søviknes (Frp) hadde brutt regelverket for oppbevaring av hummer i fredningstiden. Det bekreftet Søviknes til VG. Ordføreren sier at han glemte å melde inn antallet hummer som han oppbevarte i samleteine i sjøen til Fiskeridirektoratet innen fristen 1. desember.

– Det er utelukkende mitt ansvar, og jeg kan ikke annet enn å legge meg helt flat, akseptere beslaget av vel 30 hummere og ta straffereaksjonen som trolig kommer, sa Søviknes til VG.

Hummeren er rødlistet som en sårbar art og fiske etter hummer blir derfor håndhevet strengt.