– Nå vil vi at Senterpartiet skal lytte til kysten, det er ingen skam og snu. Vi føler oss lurt og kjenner ikke igjen partiet ifra det partiet vi hørte på og trodde på før valget, og det som partiet faktisk har gjort nå i regjering med det forslaget som ligger på bordet, sa Salmar-tillitsvalg og initiativtaker til markeringen, Hans Stølan til Intrafish, da markeringen startet i morges.

Han anslår at det er mellom 500 og 600 personer som har møtt opp til demonstrasjonen fredag morgen.

I perioden 2019–2023 representerte Hans Stølan Senterpartiet i Frøya kommunestyre. Foto: Anders Furuset

– Hvordan er det å stå på utsiden av landsmøtet, når du var medlem inntil nylig?

– Det er spesielt det. Vi satser på å være dobbelt så mange på utsiden som på innsiden. Det er et artig poeng.

– Er saken viktig nok, og det synes jeg selvsagt at denne saken er, må du være i stand til å snakke ditt eget partiet midt imot, og bryte med partiet i verste fall, slik jeg har gjort, sa Stølan. Han meldte seg altså nylig meldte seg ut av Senterpartiet i protest mot forslaget om grunnrenteskatt.

– Vi satser på å være dobbelt så mange på utsiden som på innsiden, sier Hans Stølen, Salmar-tillitsvalgt og initiativtaker til markeringen. Foto: Anders Furuset

Brøndboe opptrer

Aksjonsgruppen Kystbrølet står bak markeringen rett før regjeringspartiet starter sitt landsmøte på Clarion Hotel, Brattøra i Trondheim.

Aksjonen startet 07:45 i dag, med kaffe og boller til de frammøtte og klokken 08:30 spiller DDE-vokalist Bjarne Brøndbo for de frammøtte.

– Jeg er veldig opptatt av at de store verdiene som vi lever av i det landet her ikke skapes i Lysaker, Skøyen eller Aker Brygge. De skapes der folk bor og lever livene sine. Det er både i kysten og i Innlands-Norge, sa Brøndbo til Intrafish før Kystbrølets aksjon.

Sigrun Prestbakmo, ordfører i Salangen og delegat på landsmøtet. Foto: Anders Furuset

Sigrun Prestbakmo er ordfører i Salangen og delegat på landsmøtet. Hun gikk ut og var med markeringen utenfor hotellet, ikledd en t-skjorte med en fiskeskrott og teksten «staten tok resten».

– Jeg fikk tilbud om en t-skjorte og takket ja i solidaritet. Jeg deler målet med Kystbrølet, sa Prestbakmo som sa hun skjønner godt at de ansatte er redde for arbeidsplassene sine.

Flere hundre demonstranter markerer sin misnøye utenfor Sp's landsmøte i Trondheim fredag 17. mars. Foto: Anders Furuset

Vedum er opptatt

Kystbrølet skulle overlevere sin underskriftsliste til partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum klokken 09.

Men det vil ifølge TV 2 neppe skje.

– Jeg håper de får en fin dag. Jeg har dessverre ikke anledning til å treffe dem da aksjonen er samtidig som landsmøtestarten og min tale til landsmøtet, sa Vedum til TV 2 i går, torsdag.

Se livestrøm fra aksjonen her.

Oppropet

Så langt har 880 personer signert Kystbrølets opprop «Lytt til kysten – nei til lakseskatten!».

– Verdiskaping, innovasjon og industriutvikling langs hele norskekysten vil bli satt kraftig tilbake dersom regjeringens forslag vedtas. Vi vil ha mer videreforedling av norsk laks, ikke mindre. Vi vil ha mer innovasjon og konkurransekraft for Norge, ikke mindre. Vi vil ha en større norsk leverandørindustri, ikke en mindre. Vi vil ha flere lønnsomme jobber langs kysten, ikke færre. Og vi vil ha flere eiere med et brennende lokalt engasjement. Derfor sier vi nei til regjeringens lakseskatt, heter det blant annet i oppropet.

Om Vedum ikke dukker opp, så er det i alle fall er sikkert at Kystbrølets initiativtaker, Hans Stølan fra Salmar, skal holde appell litt senere på morgenen i dag. Det samme skal Mette Bråten i SinkabergHansen og Arnt Ove Amdal i Overhalla Betong.

Kystbrølet. Foto: Anders Furuset
Kystbrølet. Foto: Anders Furuset
Kystbrølet. Foto: Anders Furuset