Grunnen til at linebåten sank, er sannsynligvis at mannskapet ikke klarte å lukke bøyeluken på siden av båten, skriver Sunnmørsposten som siterer Færøyenes kringkasting, KVF.

16 personer var om bord på tidligere norskeide «Kambur» da ulykken inntraff. 14 ble brakt i sikkerhet av redningshelikopter. To menn på 47 og 57 år er fremdeles savnet. Søndag ble søket avsluttet.

Dårlig vær

I retten skal det ha kommet frem at mannskapet satte line i ett-tiden på natten. Tidlig om morgenen 6. februar hadde været forverret seg. Fiskere om bord på «Kambur» gjorde seg klar til å begynne å trekke linen. «Kambur» hadde en dragebrønn hvor linen ble dradd gjennom et hull i bunnen, og bøyen ble dratt inn gjennom en bøyeluke på siden av båten. Men luken ville ikke lukke seg.

I retten skal skipperen ha forklart at tre mann sto ved bøyeluken og gjorde klar til å ta imot bøyen, da en bølge kom inn luken. Det kom inn mye sjøvann gjennom luken og dette gjorde at «Kambur» ble løftet opp på siden.

«Kambur»-forliset
  • Den færøyske linebåten «Kambur» gikk ned tirsdag 06. februar sør av Færøyene
  • Redningssøk ble igangsatt med helikopter, fly og skip
  • 14 fiskere ble reddet
  • De to savnede mennene på 47 og 57 år, er begge fra Færøyene
  • Linebåten «Kambur» var opprinnelig en norsk båt som har både hatt navnene «Geir» og «Østerfjord»
Kilde: Redningsstasjonen MRCC

Hydraulisk luke

De tre skal ha prøvd å lukke luken uten å lykkes. Den skal ha hatt et hydraulisk system, og det er uvisst hvorfor den ikke ville lukke seg.

Helikopterpilot Andreas Mouritsen bidro i søket og bergingsarbeidet 6. februar.

– Jeg har ikke vært med på oppdrag med så mange mennesker i nød på én gang, sier Mouritsen, som har jobbet med dette i 25 år.