Onsdag kom det flere kontrabeskjeder om hva som ville skje med servicebåten «AQS Tor». Tirsdag ble det oppdaget at arbeidsbåten hadde falt av dekket til det mye omtalte lasteskipet «Eemslift Hendrika», som mandag ble evakuert etter at det fikk slagside og motorstans

Det er Stadt sjøtransport og slepebåten «Stadt Sløvåg» som har fått jobben med å frakte servicebåten «AQS Tor» til land. Denne bergingsaksjonen var ventet å begynne torsdag, omtrent samtidig med bergingsaksjonen av det nederlandske lasteskipet «Eemslift Hendrika», som «AQS Tor» ble fraktet på, men onsdag ettermiddag ga AQS beskjed om at de ikke ville vente.

Har koblet seg på

– Utpå dagen torsdag er det meldt dårligere vær igjen, og derfor tør de ikke vente for lenge før de gjør et forsøk, var beskjeden i 16-tiden.

Senere onsdag kveld delte AQS nyheten om at «Stadt Sløvåg» har fått koblet seg på servicebåten.

– Dette er en gladnyhet av dimensjoner. Nå håper vi ferden inn blir så grei som mulig, uttaler teknisk sjef Kristian Hjertvik i AQS AS i en pressemelding.

Båtene er ventet å være fremme i Florø torsdag morgen. AQS opplyser om at de vil sende sin egen båt AQS Njord sørover til Florø for å slepe AQS Tor nordover til Kolvereid.

– Har vist imponerende styrke

– Vi i AQS er svært lettet over at «AQS Tor» er under kontroll igjen. Samtidig er vi veldig spente på hva som møter våre og Moen Marin sine folk når de kommer om bord i morgen, sier daglig leder Ove Løfsnæs i AQS AS, i en uttalelse.

Han forteller at han ønsker å rette en spesiell takk til Stadt sjøtransport-sjef Per Wilhelm Saltvedt, som IntraFish intervjuet om slepeoperasjonen onsdag, samt selskapets folk på Stadt Sløvåg med skipper Roman Antons i spissen, som Løfsnæs sier har gjort en «utmerket operasjon».

- Imponerende styrke

Moen Marin-sjef Terje Andreassen uttaler at også de er fornøyde.

– Båten har vist meget imponerende styrke og gode sjøegenskaper. Forhåpentligvis vil vi få se båten i operasjon for oppdrettere langs hele norskekysten om ikke altfor lenge, sier Andreassen.

VG har tidligere meldt at den 24 meter lange båten AQS ventet å motta har en verdi på rundt 66 millioner kroner, noe AQS har bekreftet overfor IntraFish er en sum som kan stemme. Den skal etter planen brukes til generelt servicearbeid i havbruksnæringen langs norskekysten.

Ifølge Kystverket vil lasteskipet «Eemslift Hendrika» bli forsøkt berget torsdag morgen.