Slepet har gått som planlagt i natt, og beveger seg i ca. 2,5 knop inn mot Breisundet utenfor Ålesund. Det har fortsatt noen timer igjen før det er framme.

Det opplyste Kystverket i en oppdatering torsdag klokken 05:30.

Kystverket erklærte i går kveld statlig aksjon, og iverksetter mobilisering av oljevernressurser i området. Klokken 21:45 var det kommet bergingsmannskaper om bord.

Åtte timer

Per onsdag kveld klokken 20.50 drev fartøyet direkte mot Stadtlandet i en fart på ca. 1,5 knop, og avstanden er rundt 10 nautiske mil til land. Kystverkets beregninger tilsa at skipet kunne treffe land i løpet av åtte timer.

− Forholdene har endret seg i løpet av ettermiddagen og kvelden, og vi er bekymret for at fartøyet ikke følger den drivbanen den opprinnelige planen var basert på, opplyste beredskapsdirektør Hans-Petter Mortensholm i Kystverket i en pressemelding onsdag kveld.

Frykter oljeutslipp

Onsdag ble det satt statlig aksjon, med mål om å få slept havaristen.

− Samtidig forbereder vi oss på et verstefallsscenario der vi får en grunnstøting, uttalte Mortensholm onsdag.

Kystverket har de siste dagene advart om at de frykter hva som skjer om det nederlandske lasteskipet får oljeutslipp, ettersom den inneholder 350 kubikk tungolje, 75 kubikk diesel og 10 kubikk smøreolje. Det er spesielt tungoljen Kystverket er bekymret for.

− Området har spesielt sårbare naturområder, og vi ønsker ikke at de skal utsettes for belastningen av et oljeutslipp,sa Mortensholm onsdag.

Sender helikopter

Onsdag kveld opplyste Kystverket at et redningshelikopter var på vei ut til «Eemslift Hendrika» for å gjøre et forsøk på å heise personell om bord for å feste slepetau til den. Klokken 21:45 lyktes det å få bergingsmannskaper om bord.

Onsdag morgen ankom slepebåtene «BB Ocean» og «Normand Drott», som er hyret inn av det nederlandske bergingsselskapet Smit Salvage, lasteskipet.

Tidligere onsdag kveld ble det kjent at den grønne servicebåten «AQS Tor», som falt av dekket til «Eemslift Hendrika», ble berget, og at den nå er på vei mot Florø, hvor den er ventet å ankomme torsdag morgen.