Det var Roths tidligere partner, Vitaly Orlov, som hadde fremsatt krav om erstatning for det han mente var et salg under markedspris av eiendommen eid av Ocean Trawlers datterselskap på begynnelsen av 2000-tallet. I tillegg til Roth var også styrelederen i datterselskapet, Svein Flaatten, saksøkt.

Drev bareboat-virksomhet

Bareboat-virksomhet
  • Det er en leieordning av fartøyer, der leietageren overtar driften.
  • Leietaker av skipet er ansvarlig for mannskap, bunkersolje og andre driftskostnader, og leier i praksis bare et tomt skip.
Kilde: Wikipedia

I dommen fra Follo og Nordre Østfold tingrett beskrives Roth og Orlov som to som drev fiskerivirksomhet sammen fra midten av 90-tallet til ut i totusentallet gjennom selskapet Ocean Trawlers AS. Virksomheten besto i bareboat-leie av norske trålere til russiske fiskeselskap, samt kjøp av fangst til selskapene. En Bareboat-avtale innebærer å leie et skip uten mannskap.

Ocean Trawlers AS hadde hovedkontor i Storgaten 18 i Drøbak. Roth og Orlov eide Storgaten 18 gjennom Ocean Trawlers AS sitt datterselskap Drøbak Eiendom AS. Eiendommen ble kjøpt av Drøbak Eiendom AS til 10 millioner kroner i 1996.

Ocean Trawlers sak. Vitaly Orlov, eier av Norebo Group. Foto: Privat

Flyttet til Hongkong og London

Fiskerivirksomheten ble avviklet i Norge omkring 2003/2004 og flyttet til Hongkong og London. Etter dette var det ingen virksomhet av betydning i Ocean Trawlers AS, som senere skiftet navn til MPM Invest AS. Selskapet hadde ingen ansatte, og den eneste verdien i selskapet var aksjene i datterselskapet Drøbak Eiendom AS.

Våren 2015 ble det inngått kjøpekontrakt mellom Drøbak Eiendom AS som selger og Storgaten 18 Drøbak AS som kjøper. Salgsgjenstanden var Storgaten 18, og avtalt kjøpesum var 27,3 millioner kroner. En sum retten viser til at Orlov den gang mente hørtes ut som en grei sum, uten at han kjente til markedet.

Begge frifunnet

Senere har Orlov hevdet at eiendommen ble solgt til underpris og at salget dels skjedde til et nærstående selskap eid av Roth. Follo og Nordre Østfold tingrett ga ikke Orlov medhold i sine søksmål. Roth og Flaatten ble begge frifunnet, og Orlov ble dømt til å betale deres sakskostnader på litt over én million kroner for hver av dem.

Orlov ble også i en dom avsagt i samme rett i juni dømt til å betale sakskostnader til Jens Jörgen Johansson og Magnus Roth med 1,1 millioner kroner, etter at disse ble frifunnet fra å ha et styreansvar og medvirkningsansvar som ledet til Orlovs påståtte tap ved salget.