I en pressemelding fredag opplyser Fiskeridirektoratet at de har gjennomført en kontrollkampanje rettet mot ulovlig fangst og omsetning av kongekrabbe. Nå er siste del av aksjonen i ferd med å avsluttes, og direktoratet slår fast at det så langt ikke er avdekket ulovlig omsetning av kongekrabbe.

Del to av direktoratets aksjon har foregått i hele uke 42. Ifølge direktoratet er flere titalls bedrifter som omsetter kongekrabbe kontrollert i flere fylker. I alt sju lag bestående av to og tre inspektører i Trøndelag, Møre og Romsdal, Vestland, Viken og Oslo har kartlagt, oppsøkt og kontrollert butikker, restauranter, fryselager og cateringbedrifter, opplyses det i meldingen.

- Gledelig

- Det er gledelig at utstrakt kontroll med omsetning av kongekrabbe ikke har avdekket ulovligheter i denne omgang, sier seksjonssjef Bjørn Håvard Rønnevik i Fiskeridirektoratet region Nord.

Direktoratet konkluderer etter kontrollkampanjen med at det aller meste ser ut til å være i orden hos de som er kontrollert - mens noen bedrifter vil bli fulgt opp før de eventuelt kan sjekkes ut.

Rønnevik peker på tre hovedårsaker som kan forklare hvorfor de ikke har funnet særlige avvik:

- Den store kongekrabbesaken som nylig har gått for retten der flere aktører langs hele verdikjeden nå er idømt strenge straffer har nok hatt en preventiv effekt. I tillegg venter mange aktører med å kjøpe kongekrabbe på grunn av svært høye priser, og vi ser at en del av den mer mistenksomme omsetningen av kongekrabbe i større grad foregår på sosiale medier, spesielt Facebook, sier Rønnevik.

Ulovlig krabbe for 180 millioner kroner

Fiskeridirektoratet viser til at de har analyser og erfaring som tilsier at det foregår ulovlig fangst og omsetning av betydelige mengder kongekrabbe. En del av disse analysene og erfaringene er også basert på tips, skriver direktoratet i meldingen og viser til at det for eksempel blir hevdet at det fiskes og omsettes ulovlig kongekrabbe for mellom 150 og 180 millioner kroner hvert år.

- Det er snakk om store verdier og insentivet for å drive ulovlig er raske penger. Dette er verdier som unndras fra skatter og avgifter som normalt ville gått til å betale for goder i samfunnet. Vi kommer til å øke kontrollaktiviteten både på fangstleddet og langs hele verdikjeden, sier Rønnevik.