Klokken 11:05 onsdag formiddag, fikk HRS Nord-Norge melding fra kystradio Nord om en båt som tok inn vann vest av Sørøya i Finnmark. Det var Lofotposten som først meldte om forliset.

Da ble redningsskøyte og redningshelikopter varslet, samt kystradioen gikk ut med «mayday relay» til nærliggende båter.

HRS fikk melding av Kystradio Nord om at en fiskebåt med en person om bord tar inn vann 9 nautiske mil vest av Sørøya i Finnmark.

Kjapt hendelsesforløp

– Det gikk fort fra personen meldte ifra at han var i nød, og til båten sank. Vi hadde ressurser som var ganske nært, og det var båter rundt, så heldigvis gikk det bra, sier redningsleder Bård Mortensen til Fiskeribladet.

«Gjert Wilhelmsen» lå i Sørvær, bare ni nautiske mil unna, og var allerede klokken 11:40 fremme på havaristedet som er vest-sørvest av Sørvær.

– Da hadde båten sunket og personen kommet seg om bord i redningsflåten, gjenforteller Mortensen.

Fikk hjelp

Tommy Eliassen er skipper om bord på «Gjert Wilhelmsen». Han forteller at det var 7,9 meter lange «Lero» som sank. Hovedeier av sjarken er oppført på blad B. Fiskeribladet har forsøkt å komme i kontakt med eier av båten, men foreløpig ikke lyktes.

Eliassen forteller at da hendelsen oppsto meldte flere båter seg på, men at «Angelsen Senior» var først og nærmest.

– Det kunne blitt en kritisk situasjon, men nå vil jeg fremsnakke fiskebåtene i nærheten. «Angelsen Senior» bidro med god hjelp i aksjonen, og hjalp oss med å få peilet oss inn på eksakt plass slik at vi fikk kjørt bent mot flåten, sier Eliassen.

Personen lå i flåten da redningsskøyten kom frem. De så ingenting til båten.

– Båten var borte da vi kom. Vi fikk tatt personen om bord. Personen var ikke fysisk skadet, men preget av hendelsen og medtatt, forteller Eliassen.

Personen berget

Etter det redningslederen kjenner til, hadde personen vært i havet før han kom seg i redningsflåten:

– Slik vi forsto det, sto det etter forholdene bra til. Personen er nå tatt hånd om av helsepersonell for grundig sjekk.

HRS har ikke opplysninger om hvor personen er hjemmehørende. Båten som sank var en 7,9 meter lang sjark.

– Var båten i fiske da ulykken fant sted?

– Det vet jeg ikke, men vil anta det, sier redningslederen, og legger til at det er irrelevant for redningsaksjonen om båten var i fiske eller ikke.

Fiskeribladet meldte først at båten som sank var hjemmeregistrert i Bamble kommune, men dette stemmer ikke. Båten er hjemmehørende i Hasvik kommune.