Det går fram av en melding fra Statsforvalteren i Nordland fredag. Årsaken til det er omfattende korallfunn. Området anses som svært verdifullt og muligens unikt, går det fram av meldingen.

Cermaq Norway søkte i slutten av august 2019 om utvidelser ved matfiskanleggene Anevik og Oksøy, som ligger på østsiden av Lundøya i Steigen kommune. Selskapet søkte både om å øke anleggsarealet og maksimalt tillatt biomasse (MTB) av laks.

Sårbare arter

I og med at det ble gjort funn av korallbiter og mye hardbunn rundt lokalitetene bestemte Statsforvalteren at det var nødvendig med en kartlegging av sårbare arter for å kunne ta stilling til søknadene.

Den pålagte kartleggingen viste seg å ha svært omfattende forekomster av koraller og svamper rundt og mellom begge anleggene, går det fram av Statsforvalterens melding.

Avslår utvidelse

Statsforvalteren vurderer dermed med at lokalitetene Anevik og Oksøy ligger i et område med svært høyt biologisk mangfold og høy økologisk verdi og har derfor avslått søknaden om utvidelse ved lokalitet Oksøy. Det går også fram at Statsforvalteren vurderer å tilbakekalle gjeldende tillatelse der.

- Ved lokalitet Anevik hadde Statsforvalteren allerede gitt ny tillatelse før resultatene av kartleggingen forelå. Her har vi også varslet tilbakekalling av hele tillatelsen, opplyser Statsforvalteren i meldingen.

Selskapet har en frist på 6 uker til å komme med merknader til det Statsforvalteren har varslet.