Elleve fiskefartøy og et kystvaktskip deltar nå i søket etter den savnede fiskeren som skal ha falt over bord fra en norsk fiskebåt.

Ifølge Hovedredningssentralen var det onsdag morgen fortsatt ikke gjort funn i søket. To helikopter er dimittert, og har returnert til sine baser. Sjøsøket fortsetter inntil videre.

Det var klokka 19.53 tirsdag at Hovedredningssentralen Nord-Norge ble kontaktet av et norsk fartøy som savnet et besetningsmedlem i området like nord av Bjørnøya. Natt til onsdag bekrefter sentralen at det er snakk om frysetråleren «Langenes», med hjemmehavn i Ålesund.

«KV Barentshav» og flere fiskefartøyer som befant seg i nærheten da nødmeldingen ble sendt ut, ble satt inn i søket etter den savnede fiskeren.

«KV Barentshav» leder søket etter den savnede fiskeren som trolig har falt over bord fra et norsk fiskefartøy nord for Bjørnøya mellom Norskehavet og Barentshavet. Foto: jonas selim / forsvaret

Søker i formasjon

Et redningshelikopter fra Svalbard deltok ved midnatt i søket, mens SAR Queen som fløy ut fra Banak, tanket på Bjørnøya før det fløy videre nordover. Pressemedarbeider Frode Iversen opplyste til Fiskeribladet at det ville være fremme i søksområdet ca klokken 01.05.

Ifølge AIS-tjenesten til Kystverket og Barentswatch er det nå totalt elleve fartøy i området rundt stedet hvor fiskeren skal ha falt over bord.

- Det blåser vestlig liten kuling i søksområdet og det meldes om krapp sjø, sa pressemedarbeider ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge, Frode Iversen, til Fiskeribladet natt til onsdag.

Redningsaksjonen koordineres fra Hovedredningssentralen Nord-Norge i Bodø, mens «KV Barentshav» koordinerer fiskebåtene som nå seiler i formasjon for å gjøre et mest mulig effektivt søk, opplyser Iversen.

- Vi har godt med ressurser i området. For øyeblikket er det elleve fiskefartøy i tillegg til kystvaktskipet. Redningshelikopteret fra Longyearbyen er på plass og det samme er redningshelikopteret fra Banak.

- Kystvakta og fiskere på sitt beste

Meldingen fra det norske fiskefartøyet gikk ut på mann over bord. Helikoptrene ble umiddelbart «scramblet» og samtlige fartøyer i området varslet.

- «KV Barentshav» lå bare 6-7 nautiske mil unna stedet og kom raskt på plass for å koordinere redningsaksjonen på havet, det samme var tilfellet med alle fiskefartøyene.

Dette er kystvakta på sitt beste. Jeg vil også berømme det russiske fiskefartøyet «Norskehavet» som umiddelbart meldte seg og ville delta i søket i tillegg til de norske båtene, sier Frode Iversen ved HRS Nord-Norge i Bodø.

AIS-registreringen på Barentswatch viser at kystvaktskipet KV Barentshav leder søket etter de den savnede fiskeren og søker sammen med elleve fiskefartøy i området nord for Bjørnøya. Bjørnøya. Foto: Barentswatch/Kystverket

Saken oppdateres.