Nybygget til fiskebåtrederiet Gitte Henning er bygget ved skipsverftet Zamakona i Spania. Hvem den danske rederen Henning Kjeldsen har solgt nybygget til, sier han ikke noe om i meldingen han har lagt ut på Facebook.

Henning Kjeldsens innlegg i Facebook-gruppen Gitte Henning L349. Foto: Skjermdump

Solgt rettigheter

Det Kjeldsen sier er at han ønsker de nye eierne lykke til i framtiden, og at nybygget i Spania er uten tvil det mest moderne og grønne og økonomiske pelagiske fartøyet som er bygget.

– I tillegg har vi solgt alle vår pelagiske fiskerettigheter til seks rederier, sier han og opplyser at han nå fortsatt eier to skip og part i et tredje, som er under bygging på Vestværftet i Danmark.

– Så tiden kan fortsatt gå med fiske, dog på et annet nivå, sier han før han avslutter at han meddeler ikke dette fordi man må synes synd på ham.

– Jeg har hatt et flott liv med fisket på nært hold, sier han.

Gikk lei

Kjeldsen forklarer salget med at han er lei av den politiske hetsen som han, rederiet og familien har vært utsatt for i mange år.

– Det startet av regjeringspartiet og Dansk Folkeparti sine mange møter i Folketinget, bare for å knuse meg. Ja, møter som i politisk tale ble kalt «Kjeldsen-møter», viser han til og peker på ikke navngitte politikere som han mener har lyktes i sitt oppdrag.

– Den ene ble statsråd til tross for at han aldri har hatt svarte fingre, den andre som vi alle vet var den dumme av dem, røk ut av Folketinget. Men jeg ble sliten, meddeler Kjeldsen i Facebook-innlegget.

Den nye Gitte Henning» er en pelagisk tråler og er bygget ved det spanske verftet Zamakona. Foto: Salt Fish Design

I kommentarfeltet under innlegget, får Kjeldsen mange støttemeldinger. En skriver:

«Du fortjener stor ros for å vise veien og ha motet til å fornye din flåte og dermed løfte hele næringen. Og så har jeg beundret din arbeidskapasitet gjennom årene. Det er imponerende det du har skapt med så få medarbeidere».

Dømt i fjor

Kjeldsen ble i desember i fjor dømt i byretten i Holstebro til å betale 200 millioner kroner for ulovlig tilgang på fiskekvoter. Dommen sa at han må betale tilbake over 150 millioner danske kroner, tilsvarende 205 millioner norske kroner. Dette må han betale fra sitt eget selskap Gitte Henning, samt sju andre selskaper, som ifølge retten har blitt brukt som stråmannsselskap.

I tillegg ble han ilagt en bot på 54 millioner danske kroner. Ytterligere sju personer, deriblant Henning Kjeldsens kone, har fått bøter for å ha opptrådt som stråmenn, meldte den danske rikskringkastingen DR da.

DR kunne også melde at dommen ble anket videre til landsretten.