Fabrikken, som bygges for Nutrishell, skal prosessere biprodukter fra skalldyr. Fabrikken som blir på 1000 kvadratmeter, blir den første av sitt slag i Europa, melder bygg- og anleggsaktøren Consto i en pressemelding fredag.

Hitramat foredler årlig 4500 tonn taskekrabbe, cirka 70 prosent av all taskekrabbe landet i Norge. Den nye fabrikken blir et tilbygg ved Hitramats produksjonsanlegg på Hitra

Brukes til fôr og medisin

I meldingen opplyses det at NutriShell har fått støtte av Innovasjon Norge. Produktene vil bli brukt blant annet i fiskefôr og i farmasøytisk industri.

– Prosjektet er innovativt og nyskapende, og vi er takknemlig for tilliten vi har fått fra Hitramat Eiendom og NutriShell, sier Are-Magne Kregnes, prosjektsjef i Consto i meldingen.

Avtalen innebærer et arbeidsfellesskap mellom HitraMat Eiendom, NutriShell og Consto om utvikling og bygging av fabrikken. Det er Consto-konsernets trøndelagbaserte selskap Consto Midt-Norge som har fått kontrakten.

– NutriShell har ambisjoner om å lage en fabrikkmodell som kan tas i bruk andre steder i verden hvor det også foregår skalldyrproduksjon. Dette blir pilotfabrikken vår, og her vil vi ta i bruk spesialteknikk, ikke hyllevare. Vi gleder oss til fortsettelsen og ser fram til å nå nye milepæler, sier Christian Johansen, styreleder i NutriShell.

Arbeidene startet opp litt tidligere i høst, og ferdigstillelse er satt til sommeren 2023.

HitraMat AS
  • HitraMat AS er i dag Norges ledende og Europas største aktør innen prosessering av taskekrabbe.
  • Selskapet også andre lokalt høstet skalldyr som eksempelvis kamskjell og sjøkreps
  • Mengde råstoff årlig: cirka 4500 tonn
  • 85 årsverk/162 ansatte
  • 275 fiskere fra Henningsvær i nord til Hvaler i sør leverer krabbe til totalt 31 mottaksstasjoner.