Båten var på vei fra Kjøpsvik og skulle nordover til Nordlaks sitt anlegg på Stokmarknes da den grunnstøtte og ble stående fast ved Raften i Raftsundet lørdag kveld.

Det var fjære da båten gikk på grunn. Ifølge Kystverkets trafikksentral i Vardø var det fine værforhold, og ingen fare for verken båten eller mannskapet om bord.

Føringsbåten «Harald Martin» på grunn ved Raften i Raftsundet i Nordland. Her er en av mannskapet på redningsskøyten «Sundt Flyer» på dekk i forbindelse med assistansen. Foto: Even Justad og Jonas Johannesen, Redningsselskapet

Ble trukket av grunn

Redningsskøyten «Sundt Flyer» ble sendt til stedet og klarte å trekke «Harald Martin» av grunn sent lørdag kveld.

– Den står fast med baugen, mens resten av båten står på dypt vann. Det er brådjupt like bak baugen med 30 meters dybde, forteller skipper Rune Pedersen om bord i redningsskøyten «Sundt Flyer» som ligger like ved «Harald Martin».

Føringsbåten «Harald Martin» på grunn ved Raften i Raftsundet i Nordland. Det hvite skummet i forgrunnen er trolig ballastvann fra brønnbåten. Foto: Even Justad og Jonas Johannesen, Redningsselskapet

Pumpet ut ballastvann

Brønnbåten har laks om bord, men har en del vann i ballasttankene forut.

– De holder på å pumpe ut ballastvann nå, og det vil forhåpentligvis gjøre båten lettere forut. Dersom den letter seg, skal vi gjøre et forsøk på å slepe den av grunn, sier Pedersen.

Og i 23-tiden lørdag kveld lyktes det redningsskøyten å få brønnbåten av grunnen ved Raften.

Pedersen opplyser at verken hovedpropell eller baugpropellene skal være skadet.

Det ble jobbet med å skaffe slepebåt til havaristen. Den nærmeste lå bare en time unna, mens den andre lå i Harstad, opplyste kysttrafikksentralen i Vardø.

Det er Nordlaks som eier brønnbåten «Harald Martin» som ble bygget i Tyrkia.