– På mandag gjennomførte vi en befaring på ulykkesstedet, sammen med politiet. Vi hadde også innledende samtaler med representanter fra virksomheten, opplyser seksjonsleder i Arbeidstilsynet, Marit Torsvik, i en epost til Intrafish onsdag.

Marit Torsvik Foto: Arbeidstilsynet

Det var fredag morgen at den tragiske ulykken skjedde ved anlegget hos Hofseth Aqua på lokaliteten Ovråneset Øst i Norddalsfjorden. Lokaliteten ligger ved Liabygda i Stranda kommune i Møre og Romsdal fylke.

Ulykken

– Det vi vet er at det har skjedd en eksplosjon og at dette har skjedd i forbindelse med arbeid. I tillegg vet vi at hendelsen fant sted på en betongflåte med to tanker som er nedfelt i flåten. Disse tankene brukes til behandling og lagring av fiskeavfall, skriver Torsvik i Arbeidstilsynet videre.

Tilsynet arbeider nå med å hente inn opplysninger og vurdere funnene de gjør.

– I denne fasen av saken er det særlig viktig å få en så god oversikt over hendelsesforløpet som mulig. Arbeidet for vår del består blant annet av å gjøre intervjuer med aktuelle personer og granskning av dokumenter. I tillegg kommer vi til å jobbe sammen med politiet i denne saken, legger Torsvik til.

I første omgang har Arbeidstilsynet opprettet tilsynssak ovenfor Hofseth Aqua AS. Foreløpig har de ikke tatt stilling til om vi skal opprette tilsyn med flere bedrifter.

Ulykken skjedde på en fôrflåte tilhørende Hofseth. Foto: Rita Løseth/Nyss

– Har det helt forferdelig

Intrafish har gjentatte ganger denne uken forsøkt å komme i kontakt med Hofseth for kommentarer i forbindelse med ulykken og Arbeidstilsynets arbeid. Konsernsjef og eier, Roger Hofseth, er tydelig preget når Intrafish når ham onsdag formiddag og spør hvordan han og de ansatte har det etter ulykken:

– Jeg har det helt forferdelig. De ansatte har det helt forferdelig og likeså alle andre berørte etter ulykken, sier Hofseth.

Største eier og konsernsjef Roger Hofseth i Hofseth Gruppen. Foto: Bent-Are Jensen

– Jeg har egentlig ikke lyst å kommentere denne saken ennå, men jeg tror vi har avdekket en risiko som er undervurdert i næringen. Nå avventer vi politiets undersøkelser. I tillegg har vi startet vår egen undersøkelse, som vi skal gå ut med når alt er klart, men ikke før, sier han og avbryter samtalen og ber Intrafish ringe tilbake seinere.

Hofseth Aqua

  • Hofseth Aqua er et helintegrert oppdrettsselskap med syv matfiskkonsesjoner, egen settefiskproduksjon, seks sjølokaliteter og eget slakteri. I tillegg drifter selskapet fire FoU-tillatelser i samarbeid med Ewos Innovation.
  • Hofseth Aqua er en del av Hofseth International AS som er et internasjonalt sjømatkonsern med hovedkontor i Ålesund. Konsernet har tre fabrikker på Sunnmøre; Ålesund, Valderøy og Syvde.
  • Hofseth International er også største aksjonær og leverandør av råstoff til Hofseth Biocare som bruker avskjær fra foredling til å produsere lakseolje, protein og kalsium.