Mandag er det ventet voldsom vind nord i landet.

– Det har vært en del vind i løpet av natten, men nå skal det øke på mot ettermiddagen. Vi venter full og sterk storm langs det meste av kysten i Nord-Norge, forteller statsmeteorolog Pernille Borander.

Uværet kommer først til Nordland og så brer det seg videre til Finnmark. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på oransje nivå – som er det nest høyeste nivået – på hele Troms og Finnmark og ned mot sør i Træna-fjorden.

Merker du uværet? Tips oss!

Har du tips, bilder eller video fra uværet i Nord-Norge kan du sende det til redaksjon@fbfi.no

Oransje farevarsel betyr at det ventes svært kraftige vindkast både langs kysten og inn mot land, og at det ventes alvorlige konsekvenser av vinden.

– Fra klokken tolv og frem til klokken tre er det på sitt verste, men det vil være mye vind gjennom hele dagen i dag. Det kan komme vind mellom 35 og 45 meter per sekund i kastene, og noen steder enda kraftigere vindkast, sier Borander.

Videoen under viser bilder av ståa i Myre havn i 11-tiden mandag.

Kansellerte avganger

Vannstanden vil være høyest på ettermiddagen mandag. Det er også meldt stor skredfare.

– Konsekvensene av været er synlige allerede, men det er altså fortsatt vindøkning og vi venter kraftigste vindkast og høyeste vannstand på ettermiddagen, sier Borander.

Foreløpig er fly- og fergeavganger kansellert. Broer, veier og skoler er stengt flere steder i Nord-Norge. Strømmen har også gått flere steder.

– Nå blir det høy vannstand og veldig høye bølger inn mot land, så det kan få en del konsekvenser for båter og naust. Strandsonen er der man virkelig får kjenne på naturkreftene, opplyser Borander, og legger til:

– Det ser ut til at det blir opp mot tolv meter høyde bølger i ettermiddag i hele strekningen fra nord i Nordland til Vest-Finnmark.

Farevarsel for vannstand og vindkast går, ifølge Borander, ned sent i kveld.

Nytt, kraftig lavtrykk

Til tross for at vinden løyer noe på tirsdagen, er det meldt kuling i det meste av Nord-Norge den dagen.

Onsdag er det ventet et nytt kraftig lavtrykk som igjen vil gi både kraftig vind og høye bølger.

– Det blir mye vær, og særlig for de som oppholder seg langs kysten. I nord må man følge med på vei- og værmeldinger de neste dagene, slår Borander fast.

87 farevarsler

Totalt har Meteorologisk institutt sendt ut 87 farevarsler, de aller fleste gjelder Nord-Norge. 52 av disse er på gult nivå, 24 oransje nivå, mens 10 er rødt nivå. Farevarslene gjelder alt fra snøfokk, ising på skip til kuling stom, orkan, fare for høy vannstand og snøskred.

– Vanlig beredskap

– Hovedredningssentralen har vanlig beredskap, men vi er så klart klar over hva som foregår rundt oss. Vi har koll på skredvarslinger og værmeldinger, sier redningsleder Tore Wangsfjord ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til Fiskeribladet i 10.30-tiden mandag.

Foreløpig er det stille før stormen hos Wangsfjord – og det har ikke vært noen redningsaksjoner så langt.

Hovedredningssentralen delte søndag på X (tidligere Twitter) et innlegg fra Meteorologisk institutt der de ber folk unngå ferdsel i strandsonen, ettersom det er ventet høye bølger mandag.

– Generelt har vi sagt at en på landjorden må begrense ferdsel der det ikke er nødvendig. Og vi ser at det nesten ikke er små fartøy ute, vi vil ikke gå ut med noen store formaninger, folk skjønner alvoret, avslutter Wangsfjord.