Sjøtjenestens «Eir» var på patrulje på yttersiden av Lofoten torsdag. Da fikk de melding fra Kystradio Norge klokken 10.40 at et fartøy tok inn vann, i området mellom Nappstraumen og Eggum.

Båten det gjaldt hadde verken AIS, VHF eller TLF, så Kystradio Norge hadde ikke posisjon på fartøyet.

På vei fra fiskefelt

Etter en stund, kom det hastemelding fra Kystradio Nord om at det var et fartøy som var på vei inn fra fiskefeltet og inn mot land.

– Vi besvarer meldingen og sier at vi starter med søk etter fartøyet, skriver toktleder Remo André Lyngstad på «Eir» i en epost til Fiskeribladet.

Fem-ti minutter kommer det Mayday-melding fra Kystradio Nord. Informasjonen da var at det gjaldt en gammel 35 fots treskøyte med styrhus bak.

Sjøtjenesten satte full fart og benyttet seg av radar i søket. De prioriterte fartøy som ikke hadde påslått AIS. Kort tid etter oppdager de et fartøy på radaren.

– Vi bestemmer oss for å sette kurs mot dette fartøyet. Når vi kommer nærmere, ser vi at det er fartøyet vi er på utkikk etter, opplyser Lyngstad.

Båten gikk da inn mot land i cirka 4 knop.

Det var bare en person om bord. Vedkommende sa at det gikk bra.

«Det Norske Veritas»

«Eir» meldte til Kystradio Nord at de var ankommet fartøyet og hadde fått kontakt med skipperen. Sjøtjenesten får beskjed om at Redningsselskapets (RS) «Det Norske Veritas» var på vei fra Ballastad og ville være der om ti minutter.

– Vi får beskjed om å følge båten innover til redningsskøyta ankommer.

Klokken 11:30 ankom redningsskøyta. De satt en mann med lensepumpe om bord i treskøyta. Sjøtjenesten ble fristilt fra operasjonen, mens RS fulgte båten trygt inn til havn.