Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte oppdrettsselskapet Sinkaberghansen tirsdag ettermiddag i Rørvik. I den anledning hadde lokale havbruksaktører samlet seg i en rekke båter utenfor kaiområdet for å markere hvem som blir berørt av grunnrenteskatten.

Belyse arbeidsplasser

Servicebedriften Nærøysund Aquaservice er et av selskapene som stilte opp. Totalt hadde de med syv båter i aksjonen.

– Vi, i likhet med flere, ønsket å vise hvor mange arbeidsplasser det er i leverandørindustrien til havbruk. Derfor stilte vi villig opp sammen med andre serviceselskap, brønnbåter og oppdrettere for å få frem hvor stor del av næringen dette faktisk er, kommenterer daglig leder Brynjar Karlsen i en tekstmelding til Intrafish.

Protest mot grunnrenteskatt under besøk av statsminister Jonas Gahr Støre. Han møtte selskapet i lokalene bakerst i bildet. Foto: Tipser

Han påpeker at dersom de i tillegg kunne være med på å legge press på statsministeren i møte med SinkabergHansen, ville det være et pluss.

– Leverandørindustrien vil og kan bli rammet hardt hvis skatten blir vedtatt som den er fremlagt nå, så det handlet om å synliggjøre hvor mange arbeidsplasser dette omhandler, skriver han videre.

– Om det hjelper er en annen sak, men verdt forsøket, avslutter han.

Fikk dårlig tid med Støre

SinkabergHansen er et av selskapene som har sendt ut permitteringsvarsel. Midtveis i november fikk 40 ansatte melding om at de kan stå uten arbeid fra 1. februar av. Samfunnskontakt Ketil Rykhus forklarte til Adressavisen den gang at det er forslaget om grunnrenteskatt og et dødt kontraktsmarkedet som var årsaken til varslet. Dette var noe de ville ta opp med statsministeren, men på grunn av et forsinket fly ble det dårlig med tid til dette.

Ketil Rykhus Foto: Sjømat Norge

– Vi prøvde å fortelle om konsekvensene for forslaget som ligger på høring nå. Og da spesielt for oss som har sendt ut permitteringsvarsel og kan risikere at de fleste på videreforedling blir permittert fra 1. februar. Men det ble for lite tid til å diskutere de utfordringene vi har, det er synd, sier Rykhus til Intrafish.

Selskapet hadde ikke noe med demonstrasjonen å gjøre, men Rykhus bekrefter at de underveis i møtet med Støre fikk øye på de rundt 30 båtene utenfor møtelokalene.

I tillegg til å besøke Sinkaberghansen skulle statsministeren ifølge kalenderen også besøke oppdrettsselskapet Bjørøya. SinkabergHansen får en ny mulighet på fredag da de skal i møte med finansminister Trygve Slagsvold Vedum.