Purecod AS har mandag mottatt tillatelse til oppdrett av torsk i lukkede merder ved Røneset i Storfjorden, skriver selskapet i en pressemelding.

Møre og Romsdal fylkeskommune har gitt Purecod produksjonstillatelse til oppdrett av atlantisk torsk (Gadus Morhua) i lukkede merder i Storfjorden.

– Vi har fått fire konsesjoner på 780 tonn, så vi har tillatelse til å ha 3120 tonn i stående biomasse på lokasjonen, sier produksjonssjef Fredrik Friis til IntraFish.

Første av sitt slag

Tillatelsen er den første i sin klasse og baner vei for at Purecod blir verdens første torskeoppdretter basert på bruk av lukkede merder i sjøen, skriver selskapet i pressemeldingen.

Mikael Rønes, administrerende direktør i Purecod, er en av grunnleggerne bak torskeoppdretteren Norcod, som i dag er notert på Oslo Børs.

– Dette er en viktig milepæl for Purecod, og vi mener det er med på å sette en helt ny standard for næringen. Vi er svært fornøyde med at myndighetene gir oss disse konsesjonene slik at vi kan bevise at dette er en fremtidsrettet måte å produsere torsk på, sier Rønes i pressemeldingen, og legger til:

– Torskeoppdrett er nå i en svært viktig utviklingsfase, og ved å bruke mer miljøvennlige og ansvarlige oppdrettsmetoder bidrar vi til at næringen tar et viktig steg i riktig retning.

Dobbel barriere

De lukkede merdene består av en dobbel barriere som minimerer risiko for rømming av fisk og reduserer muligheten for direkte interaksjon med omliggende miljø. Dette reduserer risikoen for påvirkning av villfiskbestanden, sykdom og parasitter.

Systemet er utstyrt med et slamoppsamlingssystem som gjør at organisk materiale kan samles opp på en sikker måte. Det jobbes aktivt med flere løsninger for foredling av slammet som en del av Purecod sin bærekraftsstrategi.

Purecod AS er heleid av Blue Future AS. Selskapet ble stiftet i 2020 med formål om å drive oppdrett av torsk i lukkede merder. Under optimale forhold gir Purecod sine konsesjoner selskapet mulighet til en årlig produksjon på 5 000 tonn.

Blue Future AS er et privateid selskap med flere strategiske aksjonærer, der Global AS og Amar Group AS er de største aksjonærene.