Laksemilliardær Gustav Witzøe har den siste tiden fått kritikk fra flere hold i etterkant av intervjuer han gjorde med VG og Dagbladet, der han gikk hardt ut mot formuesskatten, og samtidig fortalte at han kunne spart store summer på å flytte fra Norge eller selge virksomheten til utlandet.

Da fortalte Witzøe, som ifølge Kapital er Norges 6. rikeste (med en formue på 33,5 milliarder kroner), deriblant at han og sønnen betalte over 200 millioner kroner i skatt i fjor, og at det var «prisen de må betale for å holde driften hjemme i Norge»

Kritikk fra gründere

Mandag omtaler Dagens Næringsliv ny kritikk, denne gang fra gründerhold: i et lengre Facebook-innlegg avisen omtaler går Karl Munthe-Kaas, som er medgrunnlegger av milliardsuksessen Oda, tidligere kjent som Kolonial, hardt ut mot Witzøes uttalelser.

I innlegget skriver Munthe-Kaas at det «er uetisk å true med utflytting», og at formuesskatten er en del av samfunnskontrakten.

– Det er der jeg mener det går over streken. At en velstående mann er imot formuesskatten er ikke så nytt. Det at han derimot går til det skrittet og antyder at man bør vurdere å flytte, der mener jeg han krysser en etisk grense, sier Munthe-Kaas til Dagens Næringsliv.

Til avisen opplyser gründeren at han ikke vil gå til personangrep, men at det «må gå an å ha en diskusjon om etikk».

Avviser flytteplaner

Witzøe reagerer på Munthe-Kaas uttalelser overfor DN.

– Jeg reagerer svært negativt på at Munthe-Kaas prøver å gjøre seg til moralens vokter på bekostning av andre. Det bringer debatten ned på et nivå vi burde slippe. Det eneste jeg har gjort er å påpeke at det er grenser for hvor langt norske myndigheter kan gå i å pålegge norske eiere en ekstra ryggsekk sammenlignet med våre konkurrentland, skriver han i en e-post til DN.

Han opplyser om at han heller ikke har noen flytteplaner.

– Jeg har ikke tenkt å flytte, og det ville uansett i så fall ikke være for å skade bedriften, men for å sikre bedriften og jobbene. Slik Munthe-Kaas gjør ved å skaffe seg utenlandske eiere, skriver han.