Fredag lanserer Eide Fjordbruk visningssenteret Salmon Eye i en stor feiring i Rosendal. Visningssenteret, som Eide selv omtaler som et flytende kunstverk, ble fredag vist frem fra båten «Vision of the Fjords».

Salmon Eye
  • 14,55 meter høy fordelt på 4 nivåer (over og under vann)
  • 1.000,6 kvadratmeter
  • 1.256 tonns vekt
  • 300 meters dybde under bygget
  • Består av 9250 fasadeplater
  • Konseptdesign av Kvorning Design
  • Bygget av Marketex Marine i Estland

Selve feiringen strekker seg gjennom dagen og kvelden, og inkluderer både den selve åpningen og en flere konserter om kvelden. Blant deltakerne var fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap), som ankom i en av oppdrettsselskapets båter, kjørt av daglig leder Sondre Eide.

– Spektakulært visningsanlegg

– Hvorfor er du her i dag?

– For å være med på åpningen av et spektakulært visningsanlegg, som også er et opplevelsessenter, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran til Intrafish.

Eide Fjordbruk har tidligere omtalt Salmon Eye som et flytende kunstsenter. Tidligere i sommer ble den 1.256 tonn tunge innretningen fraktet av slepebåten Besla på en enorm nedsenkbar lekter fra Tallin til Husnes, før den ble fraktet videre av en annen båt til lokaliteten sin utenfor Snilstveitøy, har selskapet tidligere opplyst.

– Folk har gjort en fantastisk jobb. De jobber døgnet rundt, og det er helt imponerende, sier Sondre Eide, som er sjef i Eide Fjordbruk til Intrafish i et større portrettintervju fredag.

– Jeg er glad det har endt opp såpass spektakulært. Dette er noe helt nytt. Det er et flytende kunstverk. Vi ville lage et slags symbol, sier Eide.

. Bjørnar Skjæran og Sondre Eide ankommer lanseringen av Salmon Eye i Rosendal. Foto: Robert Nedrejord

Da Skjæran og Eide ankom kaien i Rosendal i 11.30-tiden, hoppet Skjæran ut for å bidra med å fortøye båten de ankom i.

– Har du mye erfaring med slikt?

– Vel. Når man bor på kysten lærer man å spleise sitt første tau og fortøye ganske tidlig. Men jeg er kanskje ikke vant med så store båter, sier Skjæran og ler.

– Hva er egentlig vitsen med anlegg som Salmon Eye?

– De forteller historien om hva havbruk er, og lar folk komme inn og se hva som faktisk skjer i næringen. Vi har mange av dem, sier Skjæran.

– Vestlandsoppdretterne får ikke sin rettsak mot staten om det røde lyset i Trafikklyssystemet opp i Høyesterett. Hva tenker du om at den saken tilsynelatende er ferdig?

– Jeg er fornøyd med at den er avklart. Det er viktig for oss å få avklart at Trafikklyssystemet står seg. Hadde det ikke gått den veien, måtte vi tatt en skikkelig tenkepause. Nå har vi fått en rettskraftig dom, sier Skjæran.