Tirsdag ble det kjent at det var skjedd en lekkasje på 15.000 liter med klor ved Grieg Seafood Finnmarks slakteri på Simanes i Alta.

– Lekkasjen har ikke ført til fare for ansatte eller andre mennesker, hverken på land eller i sjø. Dessverre er 96.000 lakseindivider, som var i ventemerdene på slakteriet, døde. Det tilsvarer cirka 430 tonn, skriver samfunnskontakt i selskapet, Roger Pedersen, i en oppdatering tirsdag ettermiddag.

Vil gjøre bunnprøver

Han legger til at selskapet fortsatt ikke har fullstendig oversikt over hvordan lekkasjen har påvirket miljøet i fjorden. Selskapet har nå engasjert Akvaplan Niva til å gjøre en uavhengig undersøkelse av miljøpåvirkningen.

Én av tingene Akvaplan Niva vil gjøre er bunnprøver rundt slakteriet.

– Klor fortynnes raskt og brytes raskt ned i vann, og ut fra det vi vet i dag vil lekkasjen ha hatt en kortvarig, akutt effekt på organismer som var rundt slakteriet da hendelsen skjedde. Miljøundersøkelsen, som er ventet å ta noen dager, vil gi endelig svar, skriver Pedersen.

Det jobbes tirsdag med å rydde opp i ventemerdene.

– Slakteriets ensilasjesystem og ensilasjebåter vil ta hånd om den døde fisken, som overvåkes kontinuerlig. Det er ventet at oppryddingen vil ta noen dager, opplyser Pedersen.

Mattilsynet har hatt tilsyn

Fiskeridirektoratet, som i hovedsak er ansvarlig for rømningssikkerhet og tilstanden på anlegget, kontaktet Grieg Seafoods tirsdag morgen for å avklare om det rømte noe fisk under hendelsen, eller om dødfisken skapte utfordringer med tilstanden på anlegget.

– Tilbakemeldingen vi fikk var at anlegget var kontrollert med ROV og at det ikke var noen tegn på at fisk har rømt. Grieg Seafood skal få inn to servicebåter som skal bidra med å få en bedre oversikt over situasjonen. Vi er blitt lovet en ny oppdatering senere på dagen og vil følge det opp dersom det blir behov, opplyser direktoratet til IntraFish.

Mattilsynet opplyser til IntraFish om at de ble varslet om hendelsen tirsdag morgen, og at de har hatt inspektører ute på tilsyn på stedet.

– Fokuset vårt nå er å få et bilde på hva som har skjedd, og hvorfor det har skjedd, opplyser May-Tove Iversen, seksjonssjef avdeling Finnmark, i en e-post.

Fisken er forsikret

Grieg Seafood Finnmark skriver at de avventer politiets undersøkelser av hendelsesforløpet som førte til lekkasjen, og at de samarbeider alle myndigheter i saken.

– Dette er veldig leit. Nå fokuserer vi først og fremst på oppryddingen. Vi skal snu alle steiner og få alle fakta på bordet slik at dette ikke skjer igjen, uttaler fabrikksjef på Simanes, Stine Torheim.

Selskapet opplyser at det i normal drift brukes klor til å desinfisere prosesseringsvannet på slakteriet, i henhold til Mattilsynet og miljømyndighetenes regelverk.

De økonomiske konsekvenser er ikke avklart, men fisken er ifølge Grieg forsikret.