Hvert år rangerer magasinet Kapital landets rikeste i en hotliste bestående av 400 personer.

Den viser at fem oppdrettere er inne på liste over de 100 rikeste i landet. På topp av disse troner Salmar-sjef Gustav Witzøe, med en formue på 45,6 milliarder kroner - opp 12, 1 milliarder fra i fjor.

Neste oppdretter på listen er Nordlaks-gründer Inge Berg, på plass nr. 19. Han har en formue på 11,75 milliarder kroner - opp 1,25 milliarder fra i fjor. Berg har satset stort med sin havfarm «Jostein Albert» .

Gerhard Meidell Alsaker ser kanskje etter flere muligheter? Foto: Arkivfoto Eivind Senneset

Gerhard Meidell Alsaker, som nettop feiret dåp av sin nye, flotte brønnbåt i Bergen, finner vi på plass nr. 22. Meidel står oppført med en formue på 10,4 milliader kroner - opp 3,6 milliarder fra i fjor.

På plass nr. 59 finner vi mannen med et fantastisk comeback i norsk oppdrett, Helge Gåsø i NTS. Han er oppført med 5,45 milliader kroner i formue, opp 1,75 milliarder.

Siste oppdretter på hot 100-listen er en annen velkjent kar, Ola Braanaas, mannen bak Firda Seafood. Hans formue er i følge Kapital på 3,6 milliarder kroner, noe som er opp en halv milliard fra i fjor.

Oppdrettspenger

Aller øvesrt på Kapitals liste over norske miliardærer troner John Fredriksen, god for 114 milliarder kroner - opp 10 milliarder fra i fjor. Han befinner seg i kategorien shipping, men flere av milliardene hans kommer som kjent fra oppdrett gjennom eierskapet til Mowi.

Et annet navn som har gjort seg bemerket i sjømatbransjen de siste årene er Johan H. Andresen, som befinner seg på 6.plass på rikinglisten med formue på 45 milliarder kroner - opp 10 milliarder fra i fjor. Andresen har blant annet satset på Salmobreed Salten gjennom sitt investeringsselskapet Ferd. Herfra er han største aksjonær med 26 prosent i det britiske konsernet Benchmark Holding, som igjen eier 75 prosent av aksjene i Salmobreed Salten.

Det var Andresen som foretok den høytidelige åpningen av det som er et av verdens mest moderne, avanserte og komplekse stamfisk- og rognanlegg - i et bitte lita bygd innerst i Leirfjorden, i Sørfold kommune i Nordland.

En annen som kar som nå entrer scenen i norsk oppdrett er Kjell Inge Røkke,

gjennom sitt meget omtalte samarbeid med Salmar-gründer Gustav Witzøe. De skal ta norsk oppdrett offshor. Røkke er pp Kapitals 8. plass med en formue på 36,6 milliarder kroner, opp 9,1 milliarder fra i fjor. Han hadde trolig vært enda rikere hadde han satset på oppdrett tidligere.

Flere fra sjømatnæringa

Det er flere kjente navn fra sjømatbransjen å finne på Kapital-listen. Deriblant trålreder Ola Helge Holmøy på plass nr. 44. Han er oppført med formue på 6,75 milliarder kroner, opp 1,8 milliarder fra i fjor. Holmøy er daglig leder og eier i Holmøy holding, selskapet som eier trålrederiet Prestfjord, Eidsfjord Sjøfarm og Holmøy Maritime.

Helge Arvid Møgster fra Austevoll befinner seg på 55. plass og er kjent fra både fiskeri og havbruk som styrelder i Laco, som blant annet har eierandeler i Austevoll Seafood, Fitjar Mekaniske Verksted og Møgster Offshore.