Det melder produsenten i en pressemelding onsdag.

Til sammen døde 32.000 fisk med snittvekt cirka 1,5 kilo.

– Nå må vi arbeide for å finne ut hva som har skjedd og hvordan det har oppstått. Derfor deler vi informasjonen om det også slik at flere enn oss også kan lære av det, forklarer konstituert administrerende direktør Beate Grønnevik til Intrafish.

Preger de ansatte

– Dette preger de ansatte som hver dag arbeider for god fiskevelferd. Fisken ble satt inn i anlegget i slutten av august 2022 og planen var at torsken skulle slaktes sommeren 2023, opplyser selskapet i meldingen.

Det er ennå for tidlig å konkludere på eksakt hva som forårsaket denne hendelsen skriver de videre i meldingen.

Det var natt til tirsdag 27. desember at nær all fisken i anlegget døde i det som fremstår som en hydrogensulfid-forgiftning, H2S, opplyses det i meldingen.

Pilotanlegg

Havlandet RAS Pilot ble bygget som et utviklingsanlegg i mindre enn kommersiell skala i 2020. Anlegget er primært bygget for å fremskaffe kunnskap om teknologi og biologi i landbasert matfisk produksjon av utvalgte arter på saltvann.

– Dette er et lite pilotanlegg der vi har testet ut RAS-teknologi. Vi har allerede gjort to vellykka produksjonen av laks der de to siste årene og ville prøve samme med torsk. Men så har det nå oppstått noe som ikke gjorde at det gikk så bra, sier Grønnevik.

Piloten har over 2 år gjennomført 2 vellykkede produksjoner av Laks frem til slakt. Anlegget var nå i gang med første produksjon av matfisk av Torsk. De er naturligvis skuffet over funnet, men innser også at slikt kan skje med pilotprosjekter som dette.

– Pilotanlegg handler om å lære, utvikle og samle kunnskap. Nå opplever vi dette og skal lære av det. Vi ønsker også å være åpen om det og heller komme tilbake til årsaken når vi vet mer, sier hun.