Over nyåret står 1814 Salmons nye filetlinje for laks ferdig på Dal i Eidsvoll kommune, og allerede nå søker de personer til nøkkelroller.

Det går fram av en pressemelding fra 1814 Salmon sist torsdag .

Det er de nordnorske sjømataktørene Kvarøy Salmon AS og Fram Seafood As, samt investeringsselskapet Nyhamn AS, som er sammen om denne etableringen, med omtrent like eierandeler i 1814 Salmon.

Styreleder i 1814 Salmon og daglig leder i Kvarøy Fiskeoppdrett, Alf-Gøran Knutsen, sier til Intrafish at aktørene har jobbet med planen om fiskefabrikk i Eidsvoll i om lag to år, før de kunne slippe nyheten i dag.

– Nå er alt på plass med planer, leverandør og finansiering, sier Knutsen, kjent for mange fra TV 2-serien Sølvrushet.

Styreleder 1814 Salmon, Alf- Gøran Knutsen (t.v.) kunne torsdag avsløre planene rundt et fileteringsanlegg for laks på Eidsvoll. I midten Ove Kristian Kjellbakk i Fram Seafood og Ingri Sivertsen i investeringsselskapet Nyhamn AS. Foto: 1814 Salmon

Bygger om lokaler

Rundt 60 nye arbeidsplasser vil stå klare i Eidsvoll kommune de neste årene, og fabrikken skal etableres i de gamle lokalene til Smedstuen AS på Dal går det fram av meldingen fra trioen bak satsingen. Det er tidliger drevet kjøttproduksjon i lokalene som nå bygges opp for å ta i mot fisk.

Prosjektet har en kostnadsramme på rundt 100 millioner, og anlegget skal etter planen skal være i gang første kvartal 2023 – etter en større ombygging.

Prislapp på 100 millioner kroner, der mye penger, hvor får dere de fra?

– Med god hjelp fra banken, Sparebank 1, og Nyhamn (investeringsselskap, red.anm.), svarer Knutsen.

Bak investeringsselskapet Nyhamn i Bodø finner vi Ingri Sivertsen. Pengene i dette selskapet stammer fra den avdøde oppdrettsgründer Martin Sivertsen, Ingrid Sivertsen far. Han var én av grunnleggerne av Follalaks. Dette selskapet er siden blitt til Cermaq.

Kvarøy Fiskeoppdrett holder til på Helgeland og produserer oppdrettslaks spesialtilpasset det amerikanske markedet. Foto: Arkivfoto Rune Nilsen

– Men hvorfor i alle dager Eidsvoll, Knutsen?

– Det har alltid vært et mål for oss å ta heim videreforedlingsbiten vår. Vi har jo en satsing opp mot USA, hvor vi selger laks for flere hundre millioner kroner, og den videreforedles nede i Europa. Ideelt sett kunne man ha ønsket foredlingen ut her til Kvarøy, men det er ikke enkel logistikk ut her, så da ble løsningen å legge det nye anlegget nede i nærheten til logistikken videre til USA, ved Gardermoen, svarer Knutsen.

Målet er 100 prosent foredling i Norge, men det må vi bruke tid på og vi er fortsatt avhengig av våre samarbeidspartenere i Europa, legger Knutsen til.

Kvarøy Fiskeoppdrett omsatte for 1,1 milliarder kroner i 2021, opp fra 939,5 millioner kroner året før. Nettoresultatet økte fra 17,5 millioner kroner i 2020 til 22,9 millioner kroner i fjor.

Kvarøy Fiskeoppdrett
  • Selskapet holder til på Indre Kvarøy i Lurøy kommune, og har datterselskapene Kvarøy Sjøhus, Kvarøy Salmon og Kvarøy Oppdrettsservice.
  • Kvarøy Fiskeoppdrett hadde i 2021 fem konsesjoner med en maksimal tillatt biomasse (MTB) på 4.084 tonn.

Skal levere teknologien

Det er leverandørkonsernet Marel som skal levere teknologien til den nye 100-millionersfabrikken, som altså skal filetere laks til det amerikanske markedet..

– Det er særdeles gledelig at vi nå har kommet til et punkt hvor automasjonsgraden er så høy, at det lønner seg å ta arbeidsplasser hjem til Norge, uttaler Hans Marius Martinsen i Marel i pressemeldingen.

– I et bærekraftsperspektiv er 1814 Salmon bra for oss. Ikke bare tar vi ned avtrykket vårt enda mer, men vi får også anledning til å skape flere lokale arbeidsplasser i Norge. Det syns vi er viktig å få til når vi har muligheten, legger Knutsen til i meldingen.

Ordfører i Eidsvoll, Hege Svendsen, sa fredag følgende på Facebook etter at nyheten ble kjent:

– Velkommen til vakre Grunnlovsbygda Eidsvoll.

-