Den 23. april blir Fiskeribladet 100 år. I anledning jubileet ønsker vi å vise fram hvem dere, våre lesere, er. I dag får vi høre fra Torstein Grønning (68) fra Sleneset.

– Jeg var i militæret et år, men ellers har aldri prøvd noe annet yrke enn å være fisker, jeg har ikke følt behov for det heller.

I huset mitt rett ovenfor egen brygge der sjarken min « Fangst» ligger fortøyd, har jeg samlet redskaper, bilder og utstyr fra lokalt kystfiske gjennom generasjoner. Brygga er nesten som et museum å regne og her har jeg en større samling med kavl.

Jeg kan ikke forklare helt hvorfor jeg trives så godt på havet. Det er vel en slags indre driv og en spenning med det som jeg liker.

I 1997 ble jeg kåret til årets fisker og fikk utdelt gullklokke. Det er en ting jeg minnes med stolthet.

Jeg har rodd fiske siden konfirmasjonsalderen. Det har resultert i mange opplevelser og hendelser. Under andre året på lofotfiske, sammen med min far, skjedde det noe dramatisk.

Da var det nære på at en båt herfra forliste utenfor Henningsvær. Jeg og min far hadde dratt ferdig og holdt på å greie garna for å sette kurs mot land fordi være ble dårligere og dårligere. Mens jeg sto og speidet på skrå mot lofotveggen i sjøsprøyten, så jeg en kjenning. Plutselig ble båten borte og jeg ropte til min far « der forsvant Asbjørn».

Vi gikk i retning båten som lå sidelengs i sjøen.

Da vi kom nærmere, rettet båten seg sakte opp. Den lå tung i sjøen var halvfull av vann. Døra og romluka var heldigvis lukket, og jeg sto klar med livbøyen. Vi kjørte forsiktig nærmere båten.

Så kom skipperen ut. Han hadde fått motorstopp og nå skjønte vi at det var sjans for å berge både mann og båt. Vi kastet tau til den uheldige skipperen og fikk slept han inn til kai i Henningsvær.

Jeg husker godt at folk sperret opp øynene da vi kom inn i havneområdet med en båt halvfull av vann. Med hjelp fra gode kolleger gikk det bra. Alt var hulter til bulter i båten hans, men etter et par dager var alt fikset og den våte og motorløse sambygdingen dro på fiske igjen.

Selv om jeg opplevde dramatikk tidlig i min fiskerikarriere skremte det meg ikke fra å fortsette i yrket. Jeg vil si at jeg har opplevd utrolig mye spennende i dette yrket og jeg angrer ikke på at jeg ikke har gjort noe annet.

Fiskeribladet blir 100
  • Den 23. april 2023 er det 100 år siden Fiskeribladet kom ut første gang – den gang med navnet Fiskeren. Et navn vi beholdt i noen år, før vi gikk over til å hete Fiskaren.
  • I anledning 100 års jubileet ønsker vi å vise fram våre lesere og folk langs kysten. Derfor inviterer vi til å skrive en liten historie om hvem du er og hvilken tilknytning du har til sjømatnæringen. Bidrag kan sendes til redaksjonen@fiskeribladet.no.
  • Dersom du har lyst til å bidra, men ikke ønsker å skrive selv. Ta kontakt med Kjersti Sandvik på 93256326 eller Lena Knutli på 93452325