Det var NRK som først fortalte om fisker Ingar Haukenes i Porsanger som gikk en usikker juletid i møte fordi Fiskeridirektoratet vil stryke ham fra fiskermanntallet fra og med 1. januar 2023.

Her må han stå på blad b, dersom han skal kunne fortsette å være yrkesfisker.

Årsaken er at Haukenes, som er offiser i Heimevernet (HV), ble beordret til tjeneste for å lede grensevaktoperasjonen da Norge stengte grensen under koronapandemien. Han tjenestegjorde i fire måneder og kunne dermed ikke fiske i denne perioden.

Haukenes driver fiske på kongekrabbe, men mest linefiske og blåkveitefiske. Han er mest aktiv fra 2. januar og fram til sommeren.

Kom over beløpsgrensen

Fordi grensekontrollen pågår hele døgnet, jobbet han kvelds-, natt- og helgevakter ved grensestasjonene i Tanadalen. Arbeidet ble kompensert med ulike tillegg.

Og det var disse tilleggene som førte til at han kom over grensen på 400.000 kroner i annen inntekt, for å kunne ha fiske som hovedinntekt på «blad b» i fiskermanntallet.

Den sjokkartede meldingen fikk han fra Fiskeridirektoratet 8. november i år.

– Jeg reagerte med vantro. Fiskeridirektoratet vet at jeg skal ha beskyttelse av forsvarsloven, og jeg har krav på permisjon i fire måneder. Likevel setter de dette til side og tolker regelverket på sin egen måte, sier Haukenes til Fiskeribladet.

– Alle som blir innkalt til militærtjeneste og får kompensasjon for det, må betale skatt. Men når det er pliktig tjeneste, kan du ikke si nei. Da risikerer man fengsel i 90 dager, fortsetter Haukenes.

Tolker annerledes

Forsvaret bekrefter i et brev til Haukenes at «Innkalling til ekstraordinær tjeneste kan ikke sidestilles med ordinært arbeidsforhold fordi det er pliktig tjeneste». Men dette tolker Fiskeridirektoratet annerledes.

I et oversendelsesbrev til klagesaksenheten står det at det er «frivillig å ta karriere i Forsvaret og videre i Heimevernet, og at det da vil være en risiko for å bli innkalt til ekstraordinære situasjoner utover det som er normalt hvert år.»

Frank Bakke Jensen var forsvarssjef da Ingar Haukenes ble beordret til grensevakttjeneste under pandemien. Nå er han øverste klageansvarlig i Fiskeridirektoratet. Foto: Lena Knutli

Frank Bakke Jensen var forsvarsminister da Ingar Haukenes ble beordret til grensevakttjeneste i 2021. I dag er han fiskeridirektør og sjef for ankebehandlingen saken nå skal gjennom.

Til NRK sier fiskeridirektøren at Haukenes sin klagesak skal gjennomgås grundig.

– Mesteparten av tjenesten Haukenes har hatt, er beordring. Det er riktig at den ikke er frivillig, Derfor har jeg bedt klagesaksenheten vurdere dette når de behandler ankesaken, sier Bakke-Jensen.

Ingar Haukenes fikk først beskjed om at han skulle strykes fra fiskermanntallet 1. januar 2023, selv om klagesaken ikke er endelig avgjort, ifølge NRK.

Gladmelding fra direktoratet

Fiskeribladet tok lille julaften kontakt med Fiskeridirektoratet for å høre hva som skjer med Porsanger-fiskerens videre karriere.

Noen timer senere vi fikk dette svaret:

– Grunnet forestående juleferie, vil nok ikke klagen bli ferdigbehandlet før årsskiftet, men Klagesaksenheten har i dag i gitt utsatt iverksettelse av vedtaket om stryking i fiskermanntallet, slik at vedtaket ikke får virkning før saken er ferdig klagebehandlet.

Haukenes vil derfor ikke bli slettet fra fiskermanntallet fra 1. januar 2023 likevel.

– Klagesaksenheten skal foreta en grundig gjennomgang av sakens dokumenter, regelverket og den saksbehandlingen som har vært. Dersom regelverket tillater det, vil det gi grunn for å omgjøre vedtaket, og da skal klager selvsagt få fortsette å stå i manntallet, opplyser Nadia Jdain, senior kommunikasjonsrådgiver i Fiskeridirektoratet.

Meldte fra i 2017

Da vi ringer Haukenes med nyheten, har han nettopp fått gladmeldingen i digital form.

– Dette var en gledelig nyhet, nå gjelder det bare å se hva de kommer fram til når de starter behandlingen av klagen.

Gladmeldingen til tross, Haukenes er ikke imponert over Fiskeridirektoratet. Fordi han har en 7 prosent stilling som offiser i Heimevernet, gjorde han direktoratet oppmerksom på problemstillingen i en epost allerede 28. november 2017, altså for over fem år siden, for å få en avklaring.

Allerede dagen etter fikk han dette svaret fra Fiskeridirektoratet:

I merknader til manntallsforskriften § 3 nr. 5 står det bl. annet: «Fiskarar som står i manntallet, blad A eller B, og som avtjener militær- eller siviltjeneste, kan fremdeles stå i manntallet selv om dei i denne perioden ikkje oppfyller vilkårene.»
Det vil si at du har rett å stå på blad B hvis det er snakk om pliktig militærtjeneste, skriver Fiskeridirektoratet.

Tolker forskriften annerledes

I svaret skriver altså Fiskeridirektoratet at han kan fortsette å stå på blad B i fiskermanntallet så lenge det er pliktig militærtjeneste, akkurat slik som Forsvaret og Haukenes har tolket forskriften.

Selv om direktoratet har trukket ut nettopp dette punktet fra forskriften i e-postsvaret til Haukenes, blir dette sett bort fra og i stedet brukes argumentet om at han har overskredet beløpsgrensen på kroner 400.000.

Det endelige svaret vil Haukenes få først når klagebehandlingen er ferdigstilt i 2023.

Haukenes reagerer på at Fiskeridirektoratet i epost-korrespondansen ikke svarte på problemstillingen han tok opp, verken i svarbrevene i 2017 eller i senere dialog.

Vil ikke svare

Fiskeribladet spurte direktoratet 23. desember 2022 om hvorfor det ikke har kommet en avklaring på Haukenes sin situasjon, selv om det er fem år siden Porsanger-fiskeren gjorde dem kjent med problemstillingen:

– Klagesaksenheten har ingen kommentarer til det, svarer Nadia Jdain, senior kommunikasjonsrådgiver i Fiskeridirektoratet.

Ingar Haukenes sin e-postutveksling med Fiskeridirektoratet i 2017

Brev fra Ingar Haukenes til Fiskeridirektoratet, 28. november 2017:
Hei
Viser til forskriftskrav om at minimum 2/3 av inntekt skal komme fra fiskeri for å være kvalifisert til manntallsføring på blad B. Vil lønn/tjenestetillegg etc. fra pliktig militærtjeneste regnes med som annen inntekt? Ref HV-loven skal man ikke diskrimineres som følge av pliktig tjeneste, og slik jeg ser det, vil det være akkurat det dersom man slettes fra blad B fordi lønnskomp fra Forsvaret som man ikke kan unnlate, legges til grunn. Hvorledes ser Fiskeridir på det?
Mvh Ingar Haukenes

Svar fra Fiskeridirektoratet til Ingar Haukenes 29. november 2017:
Viser til epost av 28.11.2017.
Manntallsforskriften § 5, utdrag av regelverk for å stå på blad B:
Inntekt på minst kr 100.000,- fra fiske.
Inntekt av annet enn fiske må ikke overstige kr 300.000,- i virkeområdet kr 400.000,-.
Inntekt fra fiske og fangst må være to ganger så høy som inntekt fra annet yrke eller næring
Vedkommende er ikke sysselsatt i full eller avgrenset virksomhet i annet yrke, det er å regne som full eller avgrenset virksomhet dersom en har ein arbeidstid på 2/3 eller mer av det som er vanlig i vedkommende yrke eller næring. I merknader til manntallsforskriften § 3 nr. 5 står det bl. annet:
«Fiskarar som står i manntallet, blad A eller B, og som avtjener militær- eller siviltjeneste, kan fremdeles stå i manntallet selv om dei i denne perioden ikkje oppfyller vilkårene.»
Det vil si at du har rett å stå på blad B hvis det er snakk om pliktig militærtjeneste.
Skulle det være noe mer som er uklart så er det bare å kontakte saksbehandler, se øverst i brevet.
Seksjonssjef

Brev fra Ingar Haukenes til Fiskeridirektoratet 20. desember 2017:
Fra: Ingar Haukenes Sendt: 20. desember 2017 15:22 Til: Postmottak Emne: Sak 17/18207 Viser til svar i ovennevnte sak. Den aktuelle problemstillingen har også vært forelagt Forsvaret ved HV-distrikt 17. Forsvarets syn på saken er at inntekter som følger av min utførte tjeneste i Forsvaret ikke kan regnes som lønnsinntekt i denne sammenheng, ref tidligere korrespondanse. Når problemstillingen nå er kjent for Fiskeridirektoratet, ber jeg om at dette tas opp med de berørte departementer, slik at uoverensstemmelser mellom lovverk og forskrifter ikke blir meg til ulempe. Ettersom det ikke tilligger Fiskeridirektoratet myndighet til å tilsidesette bestemmelser i annet lovverk, velger jeg å støtte meg til Forsvarets syn på saken til det foreligger en juridisk avklaring. Mvh Ingar Haukenes

Brev fra Ingar Haukenes til Fiskeridirektoratet 29. november 2017:

Hei
Viser til svar i ovennevnte sak. Jeg finner ikke svaret tilfredsstillende ifølge problemstillingen som ble reist; -vil inntekter som følge av pliktig militærtjeneste regnes med i beløpet som kan manntallsførte kan tjene ved siden av fiskeri?
Jeg kan konkretisere problemstillingen: Jeg er vernepliktig offiser, og har en 7 % stilling i HV.
Denne gir meg en kompensasjon på kr33.000 årlig, fast lønn.
Videre vil jeg gjennom året motta lønn for utført pliktig tjeneste i størrelsesorden 10-50.000. Forsvarsloven og Heimevernsloven slår fast at tjenesten er pliktig, mens manntallsforskriften setter begrensninger for hvor mye jeg kan motta i lønnskompensasjon fra annet virke.
Så: -kan jeg miste mitt hovederverv som fisker fordi Forsvaret betaler meg lønn når jeg er innkalt til pliktig tjeneste?
Mvh Ingar Haukenes

Svar fra Fiskeridirektoratet til Ingar Haukenes 8. desember 2017

Svar vedr. spørsmål om regelverk fiskermanntallet Viser til epost av 29.11.2017.
Du opplyser at du har en 7 % stilling i Heimevernet. Dersom dette er en ordinær stilling du har søkt på, skal inntekten fra stillingen regnes som inntekt utenom fiske.
Ved henvendelse om denne saken ber vi om at det vises til våre referanse øverst i brevet.
Seksjonssjef

Brev fra Ingar Haukenes til Fiskeridirektoratet 20. desember 2017:
Viser til svar i ovennevnte sak. Den aktuelle problemstillingen har også vært forelagt Forsvaret ved HV-distrikt 17.
Forsvarets syn på saken er at inntekter som følger av min utførte tjeneste i Forsvaret ikke kan regnes som lønnsinntekt i denne sammenheng, ref tidligere korrespondanse. Når problemstillingen nå er kjent for Fiskeridirektoratet, ber jeg om at dette tas opp med de berørte departementer, slik at uoverensstemmelser mellom lovverk og forskrifter ikke blir meg til ulempe.
Ettersom det ikke tilligger Fiskeridirektoratet myndighet til å tilsidesette bestemmelser i annet lovverk, velger jeg å støtte meg til Forsvarets syn på saken til det foreligger en juridisk avklaring.
Mvh Ingar Haukenes

Kilde: Ingar Haukenes