I en melding opplyser fiskeridirektøren at det er besluttet å stoppe direktefisket etter blåkveite nord for 62°N for fartøy under 28 meter største lengde fra og med 26. august.

Dette innebærer at siste frist for å ta opp redskap av sjøen er 25. august kl. 23:59, skriver Fiskeridirektoratet i en melding tirsdag.

Ole Olsen i Sufi fortalte om hard konkurranse om råstoffet, da Fiskeribladet pratet med ham nylig. Foto: Ingar Halland

Råfisklagets oversikt viser at det er fisket 2057 tonn av periodekvoten på 2200 tonn. Andre periode av blåkveitefisket startet 8. august.

– Det har vært veldig godt fiskeri, sa fiskekjøper Ole Olsen i Sufi på Ramberg i Lofoten til Fiskeribladet i forrige uke.

– Det er såpass mye båt som har planlagt å ta kvoten i andre periode, at jeg tror det kommer til å gå unna på periodekvoten, sa Olsen, som fikk rett i den antakelsen.

Mest i Troms

Det er i Troms at det største kvantumet er levert i andre periode. Der ble det levert 650 tonn. I Lofoten ble det levert 430 tonn, mens det i Vesterålen ble levert 380 tonn. Finnmark hadde få leveranser ifølge omsetningssjef Willy Godtliebsen i Norges Råfisklag.

Willy Godtliebsen, omsetningssjef salg og omsetning Råfisklaget. Foto: Julie Arntsen

Til sammen i andre periode er det tatt 2057 tonn per 23. august.

– Den første uka var det mye dårlig vær med mye vind. Det førte til et labert kvantum på 500 tonn. I andre uke var det mer normalt. Da var det oppe i 1536 tonn, forteller omsetningssjefen.

Videre sier han at det kan ha vært levert blåkveite sør i landet, men at det trolig er minimalt.

Fiskeridirektoratet sin oversikt over årets fangst av blåkveite kan man se at Godtliebsen har rett. Ser man på Råfisklagets nettsider er det levert 6932 tonn siden fisket startet 23. mai og fram til dags dato. Direktoratet sine tall viser at det er levert 7251 tonn. Altså er det bare 319 tonn som er levert i sør.

– Litt spesielt

Prisen på blåkveite har variert en del fra sone til sone. I Troms har snittprisen ligget på 31,02 kroner, 34,79 kroner i Lofoten og i Vesterålen har prisen ligget på 32,93 kroner.

- I Lofoten er to-tre kjøpere som trekker prisen opp. Mye av blåkveita går innom Lofoten Viking som henter og får tilført fisk fra andre kjøpere, i tillegg til det de kjøper selv, sier Godtliebsen og legger til:

– For å lokke båtene til å gå den lange veien fra for eksempel Troms, må de gjerne gi litt ekstra betalt, sier omsetningssjefen.

Snittprisen for uke 33 og 34 så langt har ligget på 32,41 kroner per kilo (rund fisk). Foto: Silje Helene Nilsen

– Sett tendens til prisøkning

Den høyeste prisen på blåkveite Godtliebsen har registrert, har ligget på 36–37 kroner. Snittprisen for uke 33 og 34 så langt har ligget på 32,41 kroner per kilo (rund fisk).

– Vi har sett en tendens til prisøkning fra første til andre periode, påpeker han.