– Jeg er opptatt av at vi må satse på rekruttering til denne viktige framtidsnæringen. Ungdomsfiskeordningen er en vei inn for mange unge som ønsker å teste fiskeryrket. Målet er å gi ungdom erfaring som fiskere slik at de ser mulighetene i fiskerinæringen, skriver fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i en pressemelding.

Departementet viderefører i hovedsak reglene for ungdomsfiskeordningen fra 2021, men stoppdatoen for ordningen forskyves. Ordningen vil gjelde for hele landet i perioden fra og med 13. juni og til og med 19. august 2022.

– Mange fiskemottak er stengt sommerstid og da kan det bli vanskelig for ungdomsfiskere å få landet fangst i ferien. Jeg har derfor bestemt at ordningen fra i år av skal utvides til 19. august, slik at ungdommene får brukt hele sommerferien sin om de ønsker det, sier statsråden.

Ungdomsfiskeordningen
  • Ordningen er for ungdom som fyller 12 år senest i 2022, og som ikke har fylt 25 år på forskriftens ikrafttredelsestidspunkt
  • Fangst av kongekrabbe under ungdomsfiskeordningen gjelder for ungdom som fyller 16 år senest i 2022 og som er bosatt i Finnmark.
  • Ordningen er ikke åpen for manntallsførte fiskere eller personer som har fylt 25 år.
  • Innenfor ungdomsfiskeordningen kan det per person og per fartøy ikke omsettes fangst for mer enn 50 000 kroner.
  • Fisket kan drives med følgende redskaper: stang og håndsnøre, en juksamaskin, garn med samlet lengde på inntil 210 meter, liner med inntil 300 angler, og inntil 20 teiner eller ruser
  • I fisket etter leppefisk er kun teiner tillatt.
  • Fartøyet som blir brukt i ungdomsfiskeordninga skal være registrert i Fiskeridirektoratet sitt merkeregister, Småbåtregisteret hos Redningsselskapet eller Skipsregisteret.
Kilde: Fiskeridirektoratet