15. april ble det åpnet for tobisfiske i Nordsjøen med en foreløpig kvote på 60.000 tonn.

Som Fiskeribladet tidligere har omtalt var det «Sille Marie» som stod for årets første fangst. Båten meldte inn 450 tonn 18. april, etter tre dager i fiske på feltet Inner Shoal. Fangsten ble levert til Pelagia Egersund.

Mager fisk

Norges Sildesalgslag melder i sin ukesrapport mandag at starten på årets sesong har vært noe ujevn. Flere båter gikk ut etter påske, men mange har flyttet seg rundt på forskjellige tobisbanker. Totalt ble det meldt inn 3000 tonn sist uke.

– Fra kjøperne som har tatt imot tobis så meldes det om en grei størrelse og relativ mager fisk. Det rapporteres om mye rødåte i fisken, og med sol og sommer så vil fettinnholdet øke utover, skriver salgsleder Kenneth Garvik i sin fiskerioppdatering.

Sildelaget melder også at det ble tatt fem fangster kolmule sist uke på totalt 4000 tonn.

Fisken er tatt i tre ulike økonomiske soner.

– I starten av uken fikk vi en fangst fra EU-sonen, nordvest av Irland. Utover i uken dabbet fisket av her, og med rapporter om kolmule i Færøy-sonen trakk båtene dit. Herfra har tre båter meldt inn fangst i helgen. I tillegg har «Gollenes» fisket kolmule og stømsild i norsk sone, i området rundt Statfjord-feltet, melder Garvik.

Over halvparten til konsum

2600 tonn av sist ukes kvantum er solgt til konsum i Irland og Norge.

– I kommende uker vil båtene som skal fiske kolmule i all hovedsak ha fokus på Færøy- sonen. Kolmula trekker nå nordover og passerer de færøyske farvann. Det er stor aktivitet i dette fisket fra flere nasjoner, og i skrivende øyeblikk ligger det 25 båter og tråler. Dette er båter fra Færøyane, Island, Russland, Danmark, Grønland og Norge, melder Garvik mandag.

Salgsleder Kenneth Garvik i Norges Sildesalgslag. Foto: Norges Sildesalgslag / Roar Bjånesøy

Det ble også tatt et lite kvantum på 30 tonn makrell og 37 tonn hestmakrell av den minste kystflåten sist uke.

– For makrell så vil det forhåpentlig også «livne til» fremover. Får vi sol og lite nordavind så samler normalt fisken seg nå utover våren, sier Garvik.

Mandag denne uka ble det meldt inn 2320 tonn tobis fordelt på tre fangster. Tirsdag var det også tre innmeldte fangster på til sammen 2380 tonn.