De to populære programlederne er i gang med å spille inn sesong nummer fem av tv-serien, der de reiser land og strand for å lage mat, presentere lokale råvarer, konkurrere og møte spennende mennesker.

Og når karene til høsten er tilbake på skjermen med nye episoder, vil tv-seerne blant annet bli bedre kjent med Helgeland og den lille kystperlen Myken.

Hos storebror

– Det er første gang jeg er på Myken, og det er fantastisk fint og eksotisk her ute. Jeg visste lite om plassen fra før. Stort sett bare at broren til Eyvind holder til her, forteller Truls.

Og nettopp forholdet mellom de to brødrene Hellstrøm er en viktig del av historien som blir presentert når «Truls à la Hellstrøm» spilles inn på Myken. For mens mesterkokken i stor grad har holdt seg til anerkjente kjøkken i urbane strøk, har storebror Jan gjort rødøyfjerding av seg og flyttet ut til det lille øysamfunnet med knapt 20 fastboende.

Derfor er øyperlen heller ikke ukjent for Eyvind, som har vært her flere ganger, både for å jobbe og besøke familie. Han var blant annet i sving under åpningen av Mykens mest kjente bedrift, Myken Destilleri, der broren Jan er styreleder og en av gründerne.

En tur i den nye «Whiskykatedralen» på Myken er et selvsagt stopp for de to tv-favorittene. Foto: Kenneth Didriksen

Kamskjell

Når karene har gått i land på det gamle fiskeværet, er det naturligvis sjømat som står på menyen, og denne gangen er det kamskjell fra Helgeland som blir den viktigste råvaren når mesterkokken og kokkelærlingen skal vise sine kunster ved grytene.

– Kamskjell fra dette området, ja, fra hele kysten vår er en fantastisk råvare, sier Eyvind.

Han legger på sedvanlig vis og med stort engasjement ut om den flotte sjømaten som kan hentes fra havet i regionen, og han har tidligere servert både fisk og skalldyr til gjester på Myken.

– I går spiste vi filet av uer. Skrap av risten, og stek den på sterk varme med skinnsiden ned. Fantastisk! sier mesterkokken.

Konkurranse

Han ser fram til å utfordre kompanjongen i tilberedning av kamskjell.

For også i årets sesong av «Truls à la Hellstrøm» blir en del av konseptet at lærlingen skal utfordre mesteren i å lage de beste rettene.

– Sist runde vant Eyvind 5–3. Jeg er veldig fornøyd med de tre seirene, for han er jo egentlig sinnssykt mye bedre enn meg til å lage mat. Jeg føler at jeg lager gode retter jeg også, men så henter han plutselig fram noen triks som jeg ikke ante var mulige, sier Truls.

Han konkurrerer selvfølgelig for å vinne, men tar eventuelle tap med fatning.

– Da er det verre med Eyvind, gliser Truls, og kikker bort på kokken.

– Ja, det skal ikke skje, sier mesterkokken.

Men med en jury bestående av «vanlige» matglade mennesker kan overraskelsene komme, og Truls er glad for at det ikke er en mesterkokkjury som skal avgjøre. Da hadde trolig kokkekampen vært avgjort på forhånd.

Kamskjell fra Helgeland er en av de lokale råvarene som skal tilberedes når Truls Svendsen og Eyvind Hellstrøm møtes til en ny kulinarisk duell i sesong fem av «Truls à la Hellstrøm». Innspillingen av kokkekampen foregår på restauranten «Fiskebruket» på Myken, som drives av en annen kjent tv-kokk, Stian Floer. Foto: Margretha Flatland, Plan-B

Whiskyøya

Myken anno 2021 er for mange mer kjent for eksklusive drikkevarer enn mat, etter at Myken Destilleri ble etablert i et nedlagt fiskemottak på øya. Verdens første arktiske whiskydestilleri har gjort seg bemerket langt utenfor landegrensene, og selskapet bygger nå et stort signalbygg på øya – som på folkemunne har fått navnet «Whiskykatedralen».

Bygget skal romme ti års produksjon av de edle dråpene, og når Fiskeribladet går i land på Myken, er tv-stjernene og kamerateamet i gang med å filme whiskysmaking.

– Jeg er egentlig ikke noen whiskymann, og ikke spesielt glad i brunt brennevin. Men det var slettes ikke verst, sier Truls når vi møter karene etter seansen i katedralen.

– Men sjømat og whisky. Hvordan rimer det i matsammenheng?

– Det kan funke kjempebra. Man drikker jo nødvendigvis ikke whisky til maten, men den kan brukes i flere prosesser i matlagingen, blant annet som tilsetning i en god saus, sier Eyvind.

– Og til flambering, legger Truls til.

Fem dager

Denne dagen er det vindstille og helt ok helgelandstemperatur ute i fiskeværet, men da karene skulle utover fikk de kjenne hvordan Mykenfjorden kan være i kuling.

– Skipperen virket rolig, så det var sikkert ikke så ille for dem som er vant. Men det gynget godt, forteller Truls.

Og da var det godt å få landkjenning på Myken, der duoen og tv-teamet fra produksjonsselskapet Plan-B skal bo og filme i fem dager. Etter å ha blitt småbarnsfar, prøver Truls å begrense antallet reisedøgn.

– Vi har vanligvis vært en uke på hvert sted, men har kortet ned til fem dager, og jobber heller lengre arbeidsdager. Nå har jeg to små barn hjemme, så da gjør vi det sånn, forteller Truls.

Privilegert

– Men vi elsker dette. Tenk å kunne reise rundt i landet og få lov til å oppleve plasser som dette, og få prøvd de beste råvarene Norge har å by på. Vi har verdens beste jobb, sier karene.

Og mottagelsen duoen får hvor enn de setter kursen på sin kulinariske underholdningsreise gjør også inntrykk på dem begge.

– Vi blir tatt så godt imot overalt. Det har sikkert noe med at vi ønsker å vise fram plassen deres på en fin måte, og at vi aldri driter ut andre enn oss selv, smiler Truls.

Og også i årets sesong utfordres begge i diverse utenomkulinariske seanser.

– Denne gangen prøvde vi oss på escaperoom i Bodø, for å teste samarbeidsevnene, smiler Truls.

Hvordan det gikk, og hvem som vant konkurransen i tilberedelse av kamskjell kan TV2-seerne få med seg til høsten, når det er klart for premiere på femte sesong av «Truls à la Hellstrøm».