Stortingsrepresentant fra Finnmark Frp, Bengt Rune Strifeldt, startet den nye stortingsperioden med å sende skriftlig spørsmål til den nye fiskeri- og havministeren om en varslet ny kvotemelding.

– Skaper uforutsigbarhet

I sin plattform har den Støre-ledede regjeringen lovet at det vil komme en ny kvotemelding, som både skal gi forutsigbarhet for fiskerinæringen, og som skal sikre bosetting, aktivitet og lønnsomhet langs hele kysten.

Strifeldt har bedt fiskeriministeren svare på hva slags tidsperspektiv den nye regjeringen har på en slik kvotemelding.

«Det er kun et halvt år siden forrige kvotemelding ble vedtatt. Ved nå å starte hele prosessen på nytt igjen vil det skape betydelig uforutsigbarhet for fiskerinæringen, som må belage seg på en lang prosess med nye høringer og innspill. Dette kan ta flere år. Fiskerinæringen uttrykker at det ønskes ro og forutsigbarhet, og ikke en ny runde med omgjøringer og omlegginger», skriver Strifeldt i sin begrunnelse for spørsmålet.

Lover bred forankring

Skriftlige spørsmål er ikke gjenstand for debatt i Stortinget, men statsråden som får spørsmål, må gi et skriftlig svar innen seks hverdager. Svaret fra fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) foreligger nå. Han svarer ikke på spørsmålet om tidsperspektiv, men sier arbeidet med en ny kvotemelding allerede er satt i gang.

Skjæran skriver videre at det vil være viktig at en ny kvotemelding utarbeides i tett dialog med næringen, for å sikre nødvendig legitimitet. En viktig målsetning for regjeringen vil også være å søke bred politisk forankring i Stortinget, for å sikre næringen størst mulig stabilitet i rammevilkårene.

– Dette er en prioritert oppgave for regjeringen, og jeg vil bruke tilstrekkelig tid på å utarbeide en god plan for det videre arbeidet, nettopp for å sikre at vi får til den brede forankringen vi er opptatt av, skriver Skjæran.

Strukturgevinst avklares

Den nye kvotemeldingen vil ifølge statsråden ta for seg problemstillinger som ikke ble avklart i den forrige, som ble vedtatt av Stortinget i fjor vår.

– Fordeling av strukturgevinst er en slik problemstilling. For det andre skal vi se på at kvotene fordeles på en forutsigbar og mer rettferdig måte. Det er også andre elementer som det kan være naturlig å inkludere i dette arbeidet, skriver Skjæran.

I Hurdalsplattformen heter det at kvotemeldingen blant annet skal sikre:

  • At kvotene fordeles på en forutsigbar og mer rettferdig måte.
  • At det legges begrensninger på eierskap i kystfiskeflåten.
  • At bredden og mangfoldet i kystfiskeflåten trygges. Dette skal blant annet skje basert på tilstrekkelig kvotegrunnlag.
  • At betingelser for tilbakefall av strukturkvoter avklares.
  • At flåten under elleve meter har gode rammevilkår, som gir lønnsom utvikling, forutsigbarhet, fornying og gode inntektsmuligheter også for mannskap på to. Det skal ikke åpnes for strukturering for flåten under elleve meter.
  • At nærmere bestemmelser for overgang fra hjemmelslengde til faktisk lengde for kystflåten avklares.
  • At tiltak som kan sikre kystflåten prioritet til fiskefelt i kystnære områder, utredes.