– Skreien som er valgt ut og pakket med kvalitetsmerket har holdt høy standard, sier Skreipatruljens Jonette Braathen i en pressemelding fra Norges Råfisklag.

Etter to år med koronapandemi og reiserestriksjoner har de atter kunnet gjenoppta normal kontrollaktivitet av kvalitetsmerket Skrei, der skreien følges ut i markedet og fram til sluttkunden.

30. april var siste pakkedato for i år. Nå skryter patruljen av sjømatbedriftene som har lisens for å pakke kvalitetsmerket Skrei.

«Skreipatruljen kontrollerer alle produkter som er pakket med kvalitetsmerket Skrei, her utfører de en kontroll av fersk filet», skriver Norges Råfisklag. Foto: Norges Råfisklag

114 partier er sjekket

For å få en best mulig oversikt har patruljen kontrollert skrei som er pakket på ulike datoer og fra så mange bedrifter i Norge og Europa som mulig. Fra januar til utgangen av april har patruljen sjekket i alt 114 partier med kvalitetsmerket Skrei, hvilket utgjør cirka 342 esker, ifølge Råfisklaget.

– Mesteparten av fisken er fersk, hel skrei, men også filetprodukter av fersk skrei har blitt tatt nærmere i øyesyn, skriver de.

– Det er ikke alle som er klar over at skreimerket også finnes for filetprodukter av fersk skrei, tunger, kjaker, lever og rogn, sier Jonette Braathen.

Disse produktene skal holde samme «ekstraordinære kvalitet» som hel fersk kvalitetsmerket Skrei, ifølge pressemeldingen.

Kvalitetsmerket Skrei
  • Et beskyttet varemerke som er registrert av Norges sjømatråd. Gytemoden skrei og skreiprodukter som er utvalgt, behandlet og pakket etter bestemte krav beskrevet i en egen kvalitetsstandard.
  • Råfisklagets Skreipatrulje utfører produktrevisjon.
  • Det er tillatt å pakke kvalitetsmerket Skrei mellom 1. januar og 30. april.
Kilde: Norges Råfisklag

Kontroller i Danmark

Ifølge tall fra Norges sjømatråd eksporterte Norge til sammen 4600 tonn fersk skrei til en verdi av 243 millioner kroner i løpet av årets fire første måneder. Sammenliknet med fjoråret er det en liten nedgang i mengde på 2 prosent, men en verdiøkning på hele 25 prosent.

Ifølge statistikken er Danmark den største mottakeren. Men fra Danmark sendes det meste av den norske delikatessen videre ut i Europa, der den blant annet havner på spanske tallerkener.

Det er på omlastingsterminaler i Danmark at patruljen har utført de fleste kontrollene av kvalitetsmerket Skrei. Kontrollene som utføres nærmest mulig sluttmarkedet skal nemlig gi det beste bildet på om skreien holder det kvalitetsmerket lover.

– De ulike produktene er fersk hel skrei, filetprodukter av fersk skrei, rogn, lever, kjaker og tunger, skriver Norges Råfisklag. Foto: Norges Råfisklag

Et gjentakende funn under årets kontroller er kasser hvor isen har smeltet helt. Men selv om fisken har vært fin, er det like viktig at den holder den garanterte holdbarheten på tolv dager.

Braathen har derfor en klar oppfordring til bedriftene som skal pakke kvalitetsmerket Skrei til neste år:

– Tilpass riktig størrelse på fisken til eskene slik at lokkene er tette, og sørg for at fisken er kjølt før den pakkes.