Øvelsene skal finne sted i Barentshavet torsdag til lørdag denne uka. Varslene er sendt ut som «Notice to Airmen» (NOTAM), for å varsle om planlagt militær aktiviteter som kan medføre fare for luft- og skipstrafikken. Det skriver Nordlys, som først omtalte saken.

Senior Kvartermester Marius Vågenes Villanger Foto: Maria Selnes / Forsvaret

NRK har vært i kontakt med Forsvaret som sier at de er kjent med at Russland har utlyst NOTAM-meldingene.

– Dette gjøres fra tid til annen, ettersom alle stater har rett til å operere, trene og øve i internasjonalt farvann og luftrom, skriver talsperson Marius Vågenes Villanger i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i en epost til NRK.

Villanger presiserer at det er helt vanlig, og at det gjøres med jevne mellomrom av stater som har trening, øvingsaktivitet eller operasjoner i et område hvor det kan ha innvirkning på sivil trafikk på sjøen og i luften.

Bekymret

Leder Jens-Einar Bjørkås Johnsen i Båtsfjord fiskarlag, sier til NRK at han reagerer på at russerne skal ha skyteøvelsene så tett på fiskefeltene fordi båtene ofte er ute i et par døgn om gangen.

Jens Einar Bjørkås Johnsen, leder i Båtsfjord fiskarlag. Foto: Arne Fenstad

Det kan bety at ikke alle får det med seg, mener Johnsen.

– Det ene feltet som er lengst vest og nord. Det er rett ved der en stor linflåte ligger og fisker med banklinebåter.

– Spesielt

Sjefforsker Kristian Åtland ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener det er spesielt at Russland avfyrer raketter i området nå.

– Vi vet ikke hva slags våpen det planlegges test av i disse områdene, men det kan være både sjømålsmissiler og luftvernmissiler, eventuelt ballistiske missiler fra strategiske ubåter, sier Åtland til Nordlys.