Store deler av kabelen som var savnet fra Lofoten-Vesterålen havobservatorium (LoVe), ble funnet i november. Men den siste kilometeren manglet.

I ettertid har det vist seg at resten av kabelen hele tiden var der, skriver NRK.

Etterforskes

Da kabelen ble tatt opp, og spolt på en trommel, så man nemlig at hele kabelen var funnet.

Geir Pedersen, seniorforsker ved Havforskningsinstituttet og prosjektleder i «LoVe Ocean» forteller til NRK at teorien om at en tråler står bak, er styrket. Nå etterforskes saken av politiet i Tromsø.

– Vi jobber ut fra teorier om at skadene kan være påført av båter eller andre som har oppholdt seg i området, sier politiadvokat Ronny André Jørgensen til NRK.

Satt ut av spill

3. april i år sluttet datasystemene i kontrollrommet til landstasjonen utenfor Bø i Vesterålen å motta informasjon. Teknikerne som holdt øye med det undersjøiske nettverket av kabler og sensorer, kunne nå konstatere at samtlige informasjonsstrømmer fra havbunnen var stanset opp. Kabelnettverket på til sammen 66 kilometer var satt helt ut av spill.

Det viste seg at noen hadde røsket ut 4,3 kilometer kabel fra anlegget.

Prestisjeprosjektet Love Ocean» ble offisielt innviet 25. august i fjor. 145 tonn kabel var rullet ut i forbindelse med det kostbare og krevende prosjektet.