I en pressemelding fredag opplyser Finnmark politidistrikt at de i dag har fått svar på rettsmedisinske undersøkelser. De bekrefter at det var den savnede Reidar Nilsen som ble funnet omkommet skjærtorsdag 14. april i Kvalvika, i Gamvik kommune.

Det var en turgåer som skjærtorsdag fant en død person i fjæra, rundt fire til fem kilometer i luftlinje sør fra der båten gikk på land.

Forliste

Fiskeren og den tidligere lederen i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, har vært savnet siden 9. januar da sjarken hans «Peik» forliste utenfor Gamvik. Om bord var også sønnen Remi Andre Nilsen, som tidligere er blitt funnet omkommet.

De pårørende er orientert om resultatet av undersøkelsene, opplyser politiet.

Ga aldri opp håpet

Ken Arne Brox organiserte den private leteaksjonen etter Reidar Nilsen. Planen var at en gruppe mennesker skulle starte nytt strandsøk etter påske.

– Det ble en lykkelig slutt i en tragedie, hvis man kan si det slik. Jeg er veldig glad for at Reidar ble funnet og at familien får en grav å gå til, sier Brox.

Fra dag en har han vært sikker på at Nilsen kom til å bli funnet. Det er litt av grunnen til at Brox har organisert private søk.

– Jeg ga aldri opp håpet. På en eller annen måte visste jeg at Reidar kom til å bli funnet. Det var bare spørsmål om tid.

Roser de frivillige

Brox sier det har vært en tøff leteaksjon å lede på mange måter. Grunnen til at han har klart å stå i det er takket være all hjelpen han har fått av Raymond Sæter som var med å lede leteaksjonene.

– Den innsatsen som er lagt ned av frivillige, er enestående. Både privatpersoner og selskaper har gjort ufattelig mye for å finne Reidar. Det sier vel en del om hvem Reidar var som person og hva han betydde for samfunnet, sier Brox.

En grav å gå til

Innsatsleder Einar Ingilæ ved politiet i Finnmark har fulgt saken og søkene etter Reidar Nilsen fra dag én. Ingilæ er glad for at Nilsen ble funnet og at de nå kan lukke saken etter den savnede.

– Først og fremst er jeg glad på vegne av de pårørende som nå får en grav å gå til. I all den tiden vi har hatt Reidar som savnet, har vi hatt saken hengende over oss, men nå kan vi avslutte den delen av saken, sier innsatslederen.

Videre sier Ingilæ at de ikke er ferdige med saken selv om Nilsen er funnet. Politiet ønsker fortsatt å finne årsaken til ulykken.

– Vi venter på Havarikommisjonen. Det er de som sitter på ekspertisen.

Vil finne årsaken

Onsdagen etter forliset 9. januar var havariinspektør Pål Brennhovd og undersøkte sjarken «Peik». Sjarken lå der den ble funnet da Brennhovd undersøkte den.

– Vi fikk gjennomgått båten og fikk en god forståelse av hvordan den er bygd og hvordan den ser ut. Vi fikk også sett på skadene den har, sa Brennhovd til Fiskeribladet i januar.

Havarikommisjonen har siden ulykken hentet inn informasjon fra blant annet politiet, informasjon om værforhold, AIS-sporing og sjøforhold. Videre skal de prøve å sette sammen informasjonen de har for å se om de kan komme fram til hva som skjedde i forkant av ulykken, og hva som kan ha utløst den.