I forrige uke opplyste Fiskeridirektoratet i en pressemelding at de har registrert flere brudd på forskriften på den lokale reguleringen for Lofoten, som trådte i kraft 1. mars.

Direktoratet har varslet at dersom de ikke ser en snarlig forbedring, vil de reagere med anmeldelser eller overtredelsesgebyrer ved brudd på innmeldings- eller røktingsbestemmelsene.

– Vil ha oss frabedt

Advarselen kommer i en tid hvor systemet for automatisering av redskapsrapporteringen fortsatt ikke fungerer som forventet.

– Vi har forståelse for at det tar tid før alt fungerer som det skal i forhold til det nytt rapporteringsregime, men i påvente av et verktøy som fungerer som det skal, vil vi ha oss frabedt trusler om anmeldelser og bøter, uttaler Tom Vegar Kiil, styreleder i Norges Kystfiskarlag.

Frustrerte over dobbeltkommunikasjonen

Kystvakten uttalte til Fiskeribladet i forrige uke at siden elektronisk innmelding av bruk fortsatt er i en innkjøringsfase, vil ikke Kystvakten håndheve regelverket.

Kiil reagerer på at Fiskeridirektoratet i en pressemelding datert 3. mars, sa det stikk motsatte - nemlig at dersom en ikke ser en snarlig forbedring, vil de reagere med anmeldelser eller overtredelsesgebyr ved brudd på innmeldingsbestemmelsene.

– Vi er frustrerte over den dobbeltkommunikasjonen og til dels arrogansen vi er vitne til fra myndighetene i denne saken, skriver Kiil.

Flere grunner

Kiil viser til at deres erfaring er at innfasingen av ny rapporteringsmåte går sin gang, og at fiskerne stort sett er tålmodige og samarbeidsvillige.

– Men det er fortsatt et betydelig antall fiskere som til tross for oppdaterte systemer om bord ikke får rapportert redskapene sine som forventet. Dette av flere ulike grunner som ikke fisker alene kan lastes for.

Thord Monsen, leder for Fiskeridirektoratets kontrollseksjon forteller at fiskere blir veiledet av både direktoratet og Kystvakten. Foto: Lena Knutli

Blir veiledet

Fiskeribladet har lagt fram kritikken til seksjonssjef i kontrollseksjonen i Fiskeridirektoratet, Thord Monsen.

I en epost skriver Monsen at pressemeldingen datert 3. mars, er rettet mot de aktørene som bevisst bryter reglene.

Monsen presiserer at selv om rutinene for rapportering av innmelding, utmelding og røkting av bruk er lagt om, gjelder fremdeles kravet om rapportering til Kystvaktsentralen.

– Fiskere som av tekniske årsaker ikke får meldt inn eller ut bruket blir veiledet av både direktoratet og Kystvakten, skriver seksjonssjefen i eposten.