I løpet av første halvår eksporterte Norge 40.300 tonn klippfisk verdt 2,3 milliarder kroner, viser halvårstall fra Norges sjømatråd. Det er en nedgang på 2 prosent i volum, men verdien økte med 570 millioner kroner sammenlignet med første halvår i fjor, som er en økning på 32 prosent.

Eksportverdien av norsk sjømat har aldri vært høyere i et første halvår enn i 2022. Det opplyser Norges sjømatråd i en pressemelding tirsdag.

Turistene er tilbake

Størsteparten av klippfisken gikk til Portugal, Brasil og Den dominikanske republikk. I Portugal er konsumet i dagligvarehandelen lavere enn i fjor, men det er som forventet siden flere spiser klippfisk på restaurant i år.

– Turismen i Portugal er tilbake for fullt. Økningen i turismen bidrar til økt etterspørsel etter klippfisk. Landet preges imidlertid fortsatt av høy inflasjon og økonomisk usikkerhet, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd i pressemeldingen.

Klippfisk ble eksportert til Kongo-Brazzaville, Jamaica og Mexico i rekordhøye volum dette første halvåret, ifølge Sjømatrådet.

Eksporttallene for klippfisk i juni viser også en nedgang i volum, men økning i verdi.

Norges eksporterer mindre klippfisk enn i fjor, men verdien er høyere. Foto: Terje Jensen

Godt halvår for saltfisk

I løpet av dette første halvåret eksporterte Norge 21.200 tonn saltfisk til en verdi av 1,4 milliarder kroner. Det er en økning i 35 prosent i volum. Verdien økte med 682 millioner kroner sammenlignet med første halvår i fjor og tilsvarer en økning på 95 prosent.

Målt i verdi gikk hele 30 prosent av all norsk torskeeksport til Portugal i første halvår, og vi må tilbake til 2015 for å finne en høyere portugisisk andel av totaleksporten.

– I likhet med klippfisk økte også eksportvolumet for saltfisk til vårt største marked Portugal kraftig. Hele 15.400 tonn saltfisk ble eksportert til Portugal i første halvår, en økning på 4800 tonn, eller 46 prosent, fra i fjor. Verdien økte hele 118 prosent, til totalt 1,1 milliarder kroner, sier sjømatanalytiker Brækkan i meldingen.

Også eksporttallene for saltfisk i juni viser økning i volum og verdi.

Samme positive trend for tørrfisk

I første halvår eksporterte Norge 1700 tonn tørrfisk til en verdi av 301 millioner kroner. Det er en nedgang på 6 prosent i volum. Denne verdien er på samme nivå som i fjor.

De viktigste markedene for tørrfisk er Italia, USA og Nigeria.

Eksporttallene for tørrfisk i juni viser en økning i volum og verdi.