Tirsdag kveld fikk Norges Fiskarlag, som har hatt prosjektansvaret i samarbeid med salgslagene og Norges sjømatråd, bekreftet at sertifiseringsprosessen er fullført. Det skriver Fiskarlaget på sine nettsider.
Det siste året har kystnært fiske etter torsk og hyse vært i en resertifiseringsprosess for å gjenvinne MSC-sertifikatene som fisket mistet i 2021.
Glade fiskere
– Vi gleder oss over at denne sertifiseringen er fullført og at torsk og hyse igjen er MSC-sertifisert. Vi er spesielt glade for å komme i mål med dette før vintersesongen setter i gang, sier seniorrådgiver Tor Bjørklund Larsen i Norges Fiskarlag, som arbeider med MSC på vegne av norske fiskere.
Larsen forklarer at sertifisering av fisket har betydning for bærekraftsstatus, og for pris og omsetning i markedet og vil bety en bedre forutsetning for omsetningen av torsk og hyse.
– Medførte tap
Administrerende direktør Morten Hyldborg Jensen i Nordic Group, som er en del av Insula-konsernet, roser arbeidet som er gjort av blant annet Fiskarlaget.
Godt betalende markeder som Sverige, Tyskland og Storbritannia ble stengt for en rekke produkter av torsk og hyse da Norge mistet miljømerket.
– For en filetbedrift som oss medførte tap av MSC-godkjenning umiddelbart et tap av viktige markeder, forteller Jensen.
Videre sier Jensen at MSC-merket åpner dører og at tirsdag var en merkedag for alle som arbeider med fisk.
Sertifikatene er aktive fra onsdag 15. november.