Dette vil gjelde til og med 1. september 2021, ifølge ei J-melding hos Fiskeridirektoratet. Åpningen gjelder for alle kystfartøy uavhengig av lengde.

I mai ba Pelagisk Forening om ringnotfartøy, kystnotfartøy og SUK-fartøy over 28 meter skulle få fiske makrell innenfor fjordlinjene denne sesongen. Bakgrunnen for kravet er manglende fiskeriavtale med Storbritannia, og at flåten må fiske all makrell i norsk sone uten tilgang til britisk farvann.

– Klok beslutning

Frem til og med 1. september blir det nå tillatt for fartøy i kystfartøygruppen å fiske etter makrell med not innenfor fjordlinjene i Nordland fylke uavhengig av fartøyets lengde.

– Dette er en klok beslutning. En slik åpning er noe vi har etterlyst lenge, sier Lena Brungot i en pressemelding fra Pelagisk Forening fredag.

I slutten av juni ba også Fiskebåt Fiskeridirektoratet om dispensasjon for fartøy over 15 meter.

«Årsaken er at makrellen nå er på full fart nordover, og erfaringsmessig vil trekke innenfor fjordlinjene i løpet av juli», var begrunnelsen.

Kan stoppes

Makrellkvoten er stor i år samtidig som norske fiskere har mistet adgangen til å fiske i britisk sone.

Fiskeridirektoratet understreker at de kan stoppe fisket etter makrell dersom det blir nødvendig på grunn av bifangst av andre arter.