Totalt er det satt av to millioner kroner til kommunale prosjekter som gir ungdom mellom 12 og 25 år muligheten til å ha sommerjobb i fiskebåten.

– Jeg har møtt mange gutter og jenter som drømmer om å bli fisker og leve av havet en dag. Nå får de mulighet til å prøve ut drømmen, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i en pressemelding.

Gamvik-modellen

Prosjektet ble kjørt for første gang i fjor, etter inspirasjon fra Gamvik kommune. Der har de i en årrekke leid inn båt og skipper, som har tatt ungdom med seg på havet.

– Jeg fikk stor glede av å lese rapportene fra kommunene som var med i fjor. De viser at dette er en ordning som virker. Jeg håper erfaringene ga mersmak og bidrar til at flere unge velger fiskeryrket, sier Skjæran i pressemeldingen.

Tidligere utlysning

112 ungdommer i syv kommuner fikk jobbe som fiskere gjennom de kommunale prosjektene i fjor.

Kommunene har meldt at utlysningen av midlene kom sent i fjor, først i slutten av april, og at de dermed fikk for kort tid til planlegging. Det sier Skjæran at departementet har tatt til seg.

Fristen for å søke på årets midler er 28. februar.

– Tidligere oppstart vil gi kommunene bedre tid til å planlegge, og øker mulighetene for å nå ut til flere interesserte ungdommer, sier fiskeri- og havministeren.