Det skriver iFinnmark på sine hjemmesider.

Sør-Varanger Jeger- og fiskerforening stengte tidligere i sommer fisket etter atlantisk laks i Klokkerelva og Munkelva. I tillegg har de innskrenket fisket etter atlantisk laks i Grense Jakobselva.

På onsdagskvelden gikk også Båtsfjord Jeger- og fiskerforening ut med meldingen om at de stenger fisket etter laks i store deler av det 35 kilometer lange vassdraget, Syltefjordelva. Leder Per Arne Jørgensen forteller at de har utført gytetelling i øvre del av elven, og registrerte kun 86 laks i øvre del av elven. De har valgt innføre strenge reguleringer for å sikre at de når gytemålet i elva de forvalter.

- Stenger fra søndag

– Vi stenger så å si hele elva fra søndag. Vi mangler 600 laks på elva for å nå gytemålet som er satt. Det er en drastisk reduksjon, sier Jørgensen, som ikke har opplevd liknende dårlig oppgang på flere tiår, sier Jørgensen til iFinnmark.

Lenger vest i Finnmark har Lakselv grunneierforening også registrert en nedgang i lakseoppgangen i Lakselva. Grunneierforeningen skal på søndag 25. juli gjennomføre midtsesongevalueringen, men styreleder Nils-Roger Pettersen opplyser at de ikke går inn i møtet med oppløftende rapporter fra elva.

– Det ser ikke særlig bra ut, men vi skal ikke få panikk, sier Pettersen, som er klar på at de må bevare storlaksen og gytebestanden i elva til framtidige generasjoner.

De tellingene de har gjennomført til nå har gitt ulike svar. Derfor skal de gjennomføre en tredje drivtelling før midtsesongevalueringen. Det vil gi dem svar på om de må innføre begrensninger i fisket i siste halvdel av sesongen.

– Så langt denne sesongen har det vært under middels med atlantisk laks, men de siste ti årene har vi hatt et innsig i august. Det har reddet gytesesongen, sier Pettersen til iFinnmark.