KV Heimdal har de senere dager patruljert på Helgeland og hatt fokus på oppsyn i Vega-området.

Fredag avdekket kystvaktskipet blåser som ikke var merket i henhold til gjeldende regelverk, opplyser Kystvakten i en pressemelding mandag. Iletauet var festet til en garnlenke, som Kystvakten estimerer til å være ca. 600-700 meter lang.

Fem kveiter ble funnet i garnet. De ble skåret løs og sluppet fri. Foto: KV Heimdal

Breiflabbgarn er forbudt nå

Kystvakten opplyser at maskestørrelsen på garnene var for liten til å kunne fiske kveite med, samtidig som garnet har monofilament tråd. Garnene var dermed å regne som breiflabbgarn, påpeker Kystvakten og minner om at det er forbudt å fiske breiflabb med garn nord for 64° N i tidsrommet 1. januar til og med 20. mai.

En breiflabb og fem kveiter ble funnet i garnet. Foto: KV Heimdal

Kystvakten beslagla derfor garnene. De blir overlevert politiet sammen med en anmeldelse.

Antakelig har ikke garnene stått lenge, ifølge Kystvakten. Det var fem kveiter og en breiflabb i garnet som ble sluppet løs. All fisken skal ha vært i god kondisjon.

- Alvorlig miljøkriminalitet

«Dette er å regne som alvorlig miljøkriminalitet. En betydelig mengde garn som har et stort fangstpotensiale. Maskestørrelsen gjør at seleksjonen ikke er tilstrekkelig til å selektere bort småkveite. I praksis kan garnet fange kveite som er under det lovlige minstemål. Dette er med på å ødelegge for framtidig høsting av en fornybar ressurs», skriver Kystvakten i meldingen.

Kystvakten oppfordrer i meldingen alle om å forholde seg til gjeldende regelverk, og ber om tips fra publikum om en mistenker ulovlig satte garn.