Etter kort betenkningstid gikk hun til innkjøp av sjark og etablerte Sjarkkjerring AS.

– Det er riktig å si at jeg har liten erfaring som fisker. Sjarken «Bakkely» kjøpte jeg i januar, og i mars dro jeg med meg mannen min Lars og datteren vår Helen (2) til Lofoten, forteller Karoline Berg-Hansen fra Bindal i Nordland.

Lars og Karoline Berg-Hansen med barna Sofie på tre måneder, og Helen (3) samt hunden Balder. Foto: Lena Knutli

At hun attpåtil var gravid med barn nummer to var ingen hindring.

– Jeg var tre måneder på vei da vi dro oppover. Lars var med ut på sjøen noen ganger, men han var den som fikk hovedansvaret for å være hjemme med datteren vår, mens jeg dro på sjøen, forteller Karoline.

Satser på juksefiske

Tanken på at hun hadde lyst til å gjøre noe annet hadde kvernet i henne en stund, men at det skulle bli sjarkfisker av henne var det få forvarsel om.

– Det er ingen i slekta mi som har drevet med fiske, men jeg har en svoger som driver sjarkfiske her vi bor i Nordhorsfjord. Etter å ha vært med ham ut på sjøen et par ganger, bestemte jeg meg bare, sier Karoline.

Friheten til å dra ut når man vil, og det å høste fra naturen, på naturens premisser ga henne en mening hun hadde savnet. Etter å ha lært å knyte knuter av svogeren og sett forskjellen på garn- og juksafiske, visste hun én ting sikkert.

– Jeg vil fiske med jukse, fordi det er en fin måte å jobbe på som gir god kvalitet på fisken. I tillegg er det mye tryggere å holde på med når man jobber alene. Da jeg kjøpte båten var den rigga med garn. De kvitta jeg meg med, selv om de fleste sier at det må man ha, sier Karoline.

«Bakkely» er en 9,4 meter lang 81-modells Sandøysjark som Karoline kjøpte fra Rørvik. Foto: Privat

Eventyrlige muligheter

Høsten 2020 solgte Karolines ektemann Lars Berg-Hansen firmaet sitt NorseAqua. Firmaet solgte utstyr til oppdrettsnæringen og nå holder Lars på hjemme med egne prosjekter.

I påvente av veien videre for sitt eget arbeidsliv, er han fleksibel på hvor han er, og han ser ikke mørkt på å være mannen som steller hjemme.

I nybygd hus med to smårollinger har familien Berg-Hansen ingen betenkeligheter med å satse friskt på Karolines nye karrierevalg. Foto: Lena Knutli

– Jeg er kanskje i overkant eventyrlysten av meg og ser ingen begrensninger. Jeg synes det er bare artig at Karoline vil satse på fiske og hjelper henne gjerne, sier Lars.

Med et tilskudd fra Bindal kommunen på 200.000 kroner og hjelp fra Lars for å få tatt opp lån til kjøp av båten, innser sjarkkjerringa at hun er privilegert.

– Det er veldig få som har den muligheten jeg har hatt med bare å kunne kjøpe seg en båt og starte rett opp på egen hånd. Jeg er heldig som har Lars som stiller opp både som hjemmeværende far og som hjelper til med oppstartsmidler. Da tør man å hoppe i det og bare prøve, forteller Karoline.

At satsingsperioden innen fiskeri for Karoline skjer parallelt med to små og kanskje enda flere smårollinger etter hvert, er ingen hindring.

– Det er lite som er ideelt å starte opp nytt, med tanke på småbarnsliv. Slik ville det vært uansett hva du starter med, og tenker man sånn, passer det aldri, sier Lars.

– Her ligger båten min fortøyd ser du Helen, sier Karoline og peker på et digert sjøkart familien har tapetsert på en vegg i gangen. Foto: Lena Knutli

Ilddåpen i Lofoten

Turen til Lofoten ble en ilddåp med bratt læringskurve. De leide seg hus via Airbnb og hadde planer om å være nordafor en god stund. Målet for Karoline var å fiske sin kvoteandel i åpen gruppe, men som kjent var årets sesong i Lofoten vanskelig.

– Først prøvde jeg meg i Henningsvær. Der var det så dårlig fiske at det ble mer snakk om antall fisk, enn kilo, sier Karoline.

Været var elendig, men hun ga seg ikke og dro ut på egen hånd. Med hjelp fra andre fiskere som tok svært godt imot henne, fant hun frem til fiskeplassene. Men fisket gikk trått.

– Det gikk bedre da vi forflyttet oss til utafor Ramberg. Der fikk jeg nesten ett tonn en dag, men været var ikke på min side, så oppholdet totalt ble kortere enn jeg hadde tenkt, sier Karoline.

Utenfor Ramberg gikk fisket bedre enn i Henningsvær. Noen utfordringer og floker på tråden ble det, men det skremmer ikke Karoline. Foto: Privat

Det ble ulike oppstartsproblemer, mange runder med spying over rekka i drittvær, men likevel er planen å ta med hele familien nordover igjen kommende sesong.

– Jeg kan litt mer nå om ikke annet. Vi hadde én episode da jeg fikk motorstopp. Det var en av få ganger Lars var med ut på fiske, sier Karoline.

Det viste seg at motorstoppen skyldtes dritt i dieseltanken.

– Jeg kan egentlig ingenting om motorer og visste ikke at jeg burde ha drenert tanken. Da ble det stopp og vi ble liggende og drive. Heldigvis var vi ute på åpent hav, så det var ingen fare sånn sett, og det ga oss tid til å sjekke om vi kunne fikse det selv, sier Karoline.

Med hjelpen «ring en venn», fant de ut at stoppen skyldtes luft i dysa, og da de fikk fjernet denne, putret «Bakkely» igjen mot land.

– Jeg kjøpte båten fra Rørvik, og oppkalte den «Bakkely» etter stedet der vi har bygd hus her i Nordhorsfjord, sier Karoline. Foto: Lena Knutli

– Siden jeg var gravid, ble det Lars som fikk jobben med å rengjøre dieseltanken før neste tur ut. Jeg regner i grunn med at det blir flere ilddåper fremover, jeg er tross alt ikke så dreven, men dette skal jeg få til, smiler Karoline.

Drar til Finnmark

Planleggingen for fiske i nord kommende vinter er godt i gang. Denne gangen har de bestemt seg for å prøve seg i Finnmark.

– Vi er i dialog med Sørvær i Hasvik kommune. Der ser det ut som det ordner seg med barnehageplass til eldstejenta fra mars til juni, og vi venter tilbakemelding på et sted å bo, sier Karoline.

Minstejenta Sofie har innen den tid blitt seks måneder og Lars kan ta seg av ungene mens Karoline drar på fiske.

– Her tok jeg en dag med avbrekk fra fisket. Vi var på biltur og stoppet ved en strand der Lars badet, forteller Karoline. Foto: Privat

– Jeg må vel bruke noen uker på å venne Sofie til å ta flaske, det nytter jo ikke å ha henne med på sjøen for å få pupp, men det tror jeg går fint, sier Karoline.

Hun er bestemt på at det er dette hun har lyst til å drive med, selv om resultatet med første år i drift ikke var all verden.

– Det ble bare 5 tonn totalt for min del i år, men i grunn passet det jo godt likevel med tanke på graviditet. Nå er målet å få opp kvoten min til neste år, sier Karoline.

– Lykkes vi i Sørvær kommer det til å bli vår faste plass i årene fremover, det kan bli artig for ungene også, å få et forhold til plassen, sier Lars.

Hjemmefiske lover godt

Ifølge de lokale fiskeren som holder til i området utenfor Bindal er seifisket ved Melsteinen godt. Rett bortenfor hjemmet til Karoline og familien ligger «Bakkely» fortøyd til kaia like ved mottaket Kjella samvirkelag AS.

– Det er vel fire andre som ror i området her, og de har vært bare positive til at jeg har startet opp. Å stå til ror i egen båt gir en frihetsfølelse og indre ro. Litt betenkt kan jeg nok være for fremtiden, det er mye ansvar med tanke på å få det til å gå rundt, men jeg er mest positivt innstilt, sier Karoline.