Norge eksporterte sjømat for 12,4 milliarder kroner i mai. Det er en økning på 4,1 milliarder kroner, eller 49 prosent, sammenliknet med mai i fjor.

– Den sterke globale etterspørselen etter norsk sjømat ga en eksportverdi i mai som er tidenes nest høyeste i en enkeltmåned, kun slått av mars i år.

Eventyrlig vekst

Dette sier konstituert administrerende direktør i Norges sjømatråd, Børge Grønbech, i en pressemelding fredag.

Grønbech sier at økte eksportpriser, først og fremst på laks, men også for andre arter som ørret, torsk, sei, hyse og sild er hovedårsaken til veksten.

Tabell fra Norges sjømatråd som viser veksten i norsk eksport av sjømat fra 2012 til 2022. Foto: Norges sjømatråd

Den totale eksportverdien til og med mai er på 57,8 milliarder kroner, noe som er en økning på 13,2 milliarder kroner, eller 30 prosent, sammenliknet med samme periode i fjor.

– For å sette det i perspektiv: I hele 2012 var den norske sjømateksporten på 52,1 milliarder kroner. Denne verdien har vi altså passert allerede etter fem måneder i 2022. Det viser hvilket eksporteventyr norsk sjømat har vært de 10 siste årene, sier Grønbech.

Dyster skygge og høyere kostnader

Han understreker samtidig at krigen i Ukraina kaster en dyster skygge over den sterke eksportveksten i år.

Børge Grønbech er konstituert administrerende direktør i Norges sjømatråd. Foto: Knut Åserud

– Det er ingen tvil om at vi lever i en krevende tid. Høy global matvareinflasjon og begrenset tilførsel av viktige fiskeslag fra både Norge og andre land er noen av faktorene som driver opp prisene, forklarer Børge Grønbech.

Også den norske sjømatnæringen merker at kostnadene i forbindelse med matproduksjon er blitt høyere.

– Både bearbeidingsindustrien, havbruksselskapene og flåteleddet har fått merke at alt fra råvarer til drivstoff og strøm øker i pris, sier Grønbech.

En forventet renteøkning og reallønnsnedgang i mange viktige markeder er også krevende faktorer. Det er derfor knyttet usikkerhet til etterspørselsutviklingen framover.