Havforskere fra Havforskningsinstituttet er på tokt i Nordsjøen for å sjekke forurensning i sjø, havbunn og fisk. Med i bunntrålen kom en drektig svarthå, Norges minste hai.

Havforskningsinstituttet delte først videoen på deres Facebook-side.

Svarthåen føder levende unger, og disse var fremdeles i live selv om svarthåmora var død. De gule sekkene er plommesekker som gir haiene næring den første tiden i det store havet.

- Under denne prøvetakningen rant ungene ut, så det var slik vi oppdaget det. Ungene la vi i en bakke med sjøvann for å se om de var levedyktige. Men det var de ikke, skriver Kvalsund til Fiskeribladet.

- Vi ser ofte mye fascinerende på tokt, men akkurat en fødende svarthå er sjelden vare. Men det skjer. Det handler nok om å treffe på bestemte steder til bestemte tider, skriver Merete Kvalsund til Fiskeribladet.

På Heras-toktet i Nordsjøen som Havforskningsinstituttet er ute på, tar de prøver også av svarthå som kommer med trålen. Forskerne noterer lengde, vekt, kjønn og modningsstadium.

- Sistnevnte tar vi kun på hannfiskene, siden de har ytre kjønnsorgan. Hunnene må eventuelt åpnes, og det gjør vi ikke. Om mulig og forsvarlig, får vi dem ut på havet igjen i live etter at målene er tatt, skriver Kvalsund.

Svarthå føder levende unger. Foto: Merete Kvalsund